Illyés Sándor Szakkollégium


Az Illyés Sándor Szakkollégium az Eötvös Loránd Tudományegyetem ötödik, egyben legújabb szakkollégiuma, mely a Pedagogikum (pszichológia, pedagógia, gyógypedagógia, andragógia sportszervezés, rekreáció, tanító – és óvóképzés) tudományterülete iránt érdeklődő, szakmailag motivált hallgatókat tömöríti egybe. Fiatalságunk ellenére azonban folyamatosan igyekszünk, hogy méltó társai lehessünk régebb óta működő társainknak is.

Szellemiségünk négy alappilléren nyugszik, melyek a szakmaiság, közéletiség, közösségiség és társadalmi felelősségvállalás.  A négy alappillér határozza meg a szakkollégiumi életünket, ezek adják az Illyéses életérzés eszenciáját. De mit is takarnak ezek?

Hallgatóink már az egyetemi képzésük során motiváltak arra, hogy tanulmányaikat releváns szakmai gyakorlattal és elmélettel egészítsék ki. Mindezt mi magunk a Szakkollégium tagjai együttes erővel igyekszünk a lehető legprofesszionálisabb módon megvalósítani, hogy közelebb kerüljünk a közös álmunkhoz, egyben intézményünk küldetéséhez: szakmailag képzett és gyakorlott, társadalmilag felelős, interdiszciplináris szemléletű értelmiséggé váljunk.

 Képzésünk önmagunk, közös érdeklődésünknek megfelelően, önszerveződően rakjuk össze, három profil: a vezetői és szervezetfejlesztési, a kutatói és a segítői profil mentén. Nem csak képzésünket, hanem egyéb szervezeti ügyeinket is a közéletiség színterén belül, a bizottsági munkák és a közgyűlés révén magunk intézzük. Szervezetünk alulról szerveződő, demokratikus intézmény. Ami azt jelenti, hogy mi magunk intézzük az intézményünket érintő ügyeket a bizottságaink és egyéb tisztségeinket betöltő tagjaink munkájával. Ez mind felelősséggel jár, azonban a munkaszervezés, az ügyintézés és a szervezeti adminisztráció terén is jártasságra teszünk szert. Hasonlóan az önkéntes munkáinkhoz, ahol a tapasztalatszerzés mellett fejlesztjük a társadalmi érzékenységünk, növelve a felelősségvállalásunk.