A Te gyermeked is a bolygónkkal együtt fog meghalni? – ARC 2019

Kép: ARC honlap

Rovat: Meccéspontok

Helyszín: az Örs környéke. Füves tisztás. Napszak: kora este. Időjárás: kellemes, de sötét. Egészen más hangulatot ad át a kiállítás, ha nappal nézed, és ha éjszaka, bár mondanivalója ugyanolyan jelentős.

Miről szól az ARC?

Rólad. Rólam. Rólunk. Hiszen egy országban, kontinensen, bolygón élünk. Ugyanaz a célunk: boldognak lenni, értelmet találni. Olyan ez, akár a politika: mindegy, hogy foglalkozol vele, vagy sem, mindenképp nyakig benne vagy, mert életed minden területére hatással van. Az idei kiállítás napjaink egy égető problémájáról szólt: a klímaváltozásról.

Kép: szerző

Klímaváltozás, klímaszorongás

Ki az, aki hisz benne? Ki az, aki nem? Tulajdonképpen mi történik? Mindannyian szeretünk biztonságban élni, tudva, hogy kiszámítható világban élnek, és úgy alakul az életük, ahogy megszokták. Nem véletlenül tervezzük meg előre az időbeosztásunkat, azt, hogy mit vásároljunk, és hogy kivel mit kell megbeszélnünk. Szeretjük kontrollálni életünket, ám ennek mértéke a személyiségünktől is függ. Mi történik tehát, ha valaminek a következtében felborul a megszokott rend? Feszültség keletkezik az emberekben, hiszen hirtelen döntéseket kell hozniuk, megoldani a felmerült problémákat, teljesen új tervekkel állniuk elő.

Hogyan köthető ez a klímaszorongáshoz? A globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdéskörök különféle érzelmi reakciókat váltanak ki az emberekből. Külföldön már több helyen tudatosabban foglalkoznak a témával, nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrásokra, szelektív hulladékgyűjtésre. Hollandiában például 2025-ben már nem lesznek benzinnel és gázolajjal működő autók, az Egyesült Államok elnöke viszont tagadja a klímaváltozás jelenségét. És mi a helyzet Magyarországgal? Csak nemrég indult meg a téma népszerűsítése és a megoldások keresése. Nagy viták zajlanak arról, kinek van igaza. A klímaváltozás természetes jelenség, netalán felgyorsította az ember? S ha igen, miért nem tesz ellene azonnal? A 2019-es ARC őszintén, minden álcázás nélkül tárta szemünk elé a valóságot, amely sok esetben megosztotta a látogatókat.

Fotó: szerző

Szemezgetés a képekből

Teknősök zacskóval, szemetes óceán, vagy éppen politikai üzenetek… Mind egységes képet ad a kiállításról, amelyre jellemző a letisztult, ám annál erősebb hatást kiváltó látványvilág. Ismét bebizonyosodott, hogy egy-egy mondat is elég ahhoz, hogy az emberek elgondolkodjanak.  

Akaratlanul is felmerül az emberben a képek nézegetése közben, hogy mégis mit tehetünk mi? Mint személy, nem sokat, de mégis épp eleget. Hiszen ha mi cselekszünk a környezet megóvása érdekében, talán mások is követni fogják a példánkat. 

Hogyan kezdhetsz hozzá?

  1. Válogasd a szemetet. Hidd el, nem túl nagy erőfeszítés szelektíven gyűjteni a szemetet, már sok munkahelyen is külön kukák vannak kihelyezve a műanyagnak, papírnak és egyéb hulladéknak.
  2. #műanyagmentesjúlius helyett műanyag mentes élet. Hordj magadnál vászontáskát, kulacsot (utóbbi fénykorát éli, annyi fajtában lehet kapni), ne használj szívószálat és műanyag tetőket. A műanyag evőeszközöket is rakd el nyugodtan a következő étkezésre.
  3. Spórolj. A világítással, benzinnel, vízfogyasztással. Hidd el, nem csak a pénztárcád, de a bolygó is meghálálja majd.
  4. Fektess hangsúlyt a természetes alapanyagok használatára.
Kép: ARC honlap

A változáshoz időre és erőfeszítésre van szükség. Fontos, hogy az emberek politikai hovatartozástól függetlenül felelősséget érezzenek a bolygó iránt, ahogyan egymás iránt is. Hogy mit tartogat a jövő? Leszármazottjaink tudhatják meg. A kérdés csupán annyi, hogy mi mit szeretnénk tenni értük, mert az a mi felelősségünk.

Zách Boglárka