Minden, amit az Erasmus+-ról tudni kell

travelMI AZ AZ ERASMUS + PROGRAM?

Az Erasmus+ az Európai Unió mobilitási programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja. A program keretein belül lehetőséged nyílik egy szemesztert vagy akár egy teljes tanévet eltölteni egy másik európai országban, úgy, hogy a helyi egyetem teljes jogú polgárává válsz.

MIKOR LEHET JELENTKEZNI ERASMUSRa?

Erasmusra minden év februárjától márciusig a Neptunon keresztül kell leadni a jelentkezést –fontos szem előtt tartani, hogy nincs minden félévben pályázási időszak, hanem tanévente csak egyszer, és akkor kell eldöntened, hogy a következő tanév melyik félévében szeretnél kiutazni.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A JELENTKEZÉS?

Mikor elkezdődik a pályázás, a Neptun ’Ügyintézés —>Erasmus’ füle alatt meg tudod nézni, hogy milyen egyetemekre lehet jelentkezni. Ezek közül maximum 3-at jelölhetsz meg–az első helyre azt kell tenned, ahová a legszívesebben mennél, a többi helyre pedig olyan egyetemeket célszerű beírnod, ahová ugyanannyira, vagy hasonlóan szívesen mennél, mint az első helyre.

 

MELYEK AZ ELÉRHETŐ KÜLFÖLDI PARTNEREGYETEMEK?

Azt, hogy az adott évben melyik egyetemekre lehet beadni a pályázatot, csak akkor derül ki, mikor elkezdődik a jelentkezés -viszont nagy változások általában nem szoktak történni, így valószínű, hogy idén is ugyanazok lesznek, mint tavaly. A tavalyi partneregyetemek listáját ezen a linken ’Érvényes megállapodások’ címen le tudod tölteni, (figyelj oda, hogy csak azokat a helyeket vedd számításba, amelyekkel a PPK-nak van partnerkapcsolata!):http://www.elte.hu/erasmus/intmegall  Előfordulhatnak változások, de általában ugyanaz szokott lenni a lista, mint ami előző évben, így valószínű, hogy 2016 februárjában is ezekre a helyekre lehet majd jelentkezni. A tervezésnél vedd figyelembe, hogy a helyek száma különbözik annak fényében, hogy milyen képzési szinten tanulsz, tehát MA-s hallgatóként valószínűleg kevesebb külföldi egyetem tud fogadni, mint BA-sként.

 

MIT KELL TENNEM A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁHOZ?

 

Motivációs levél és/vagy tanulmányi terv:  ebben azt kell leírnod, hogy miért éppen az adott országot, egyetemet választottad, legyen szó akár szakmai érdeklődésről, akár személyes élményekről. Néhány sorban kell összefoglalni a személyes és szakmai motivációkat, célkitűzéseket, amelyben célszerű konkrét tantárgyakat is felsorolnod, amik az adott egyetemen felkeltették az érdeklődésed (az egyetem honlapján tájékozódhatsz ezekről). Ehhez egy formanyomtatványt kell használnod, és mindhárom megjelölhető egyetemhez különböző motivációkat fogalmazhatsz meg.

Szakmai önéletrajz: ebben feltüntetheted, hogy eddig mi mindenben vettél részt, beleértve a sportversenyeket (csak a rekreációszervezés és egészségfejlesztés és a sportszervező BSc-n), előadást, plakátot tudományos konferenciákon vagy önkéntes tevékenységeket.

Pontokat igazoló dokumentumok: a lentebb található összefoglalás megmutatja, hogy milyen címeken kaphatsz pontokat a pályázás során. Ahhoz, hogy az eddigi szakmai tapasztalatotokért, gyakorlataidért, sporttevékenységedért vagy önkéntes munkádért megkapd a neked járó pontokat, szükséges az adott munkahelytől, klubtól, szervezettől egy igazolás.

A fenti dokumentumok formanyomtatványait ahttp://www.elte.hu/erasmus/hallgmob honlapon találod, a pályázati felhívás feliratra kattintva.

 

MIRE HÁNY PONTOT KAPHATOK?

Tanulmányi pontok:

A tanulmányi pontokat az elmúlt két (elsőéves jelentkezőknél egy) féléved átlagát veszik figyelembe, és az alábbi rendszer szerint pontozzák:

5.0 25
4.99-4.95 24
4.94-4.9 23
4.89-4.85 22
4.84-4.8 21
4.79-4.75 20
4.74-4.7 19
4.69-4.65 18
4.64-4.6 17
4.59-4.55 16
4.54-4.5 15
4.49-4.4 14
4.39-4.3 13
4.29-4.2 12
4.19-4.1 11
4.09-4.0 10
0-3.99 0

 

Nyelvtudás (max. 20 pont)

Mielőtt eldöntöd, hogy melyik helyeket jelölöd meg a preferencia sorrendedben, mindenképpen nézd meg, hogy az adott egyetemen milyen nyelven oktatják a nemzetközi diákokat. Ezt legegyszerűbben a választott egyetem honlapján tudod ellenőrizni, ahol minden bizonnyal található olyan, vagy hasonló opció a menüsoron, hogy „For international students”. Ez azért fontos, mert amennyiben rendelkezel felsőfokú nyelvvizsgával az adott nyelvből, az Erasmus jelentkezéskor maximum pontot fogsz kapni a nyelvtudásodra. Ezenkívül a következő nyelvtudási szintekre kaphatsz pontokat:

Középfokú nyelvvizsga a tanulmányok nyelvéből: 12 pont

Nyelvvizsga más nyelvből; felsőfokú: 10 pont, középfokú:5 pont

 

Motivációs levél (max. 5 pont)

 

Szakmai tevékenység (max. 30 pont)

OTDK helyezés – 10 pont

OTDK, TDK részvétel – 5 pont

Diáktehetségek Versenye részvétel – 5 pont

Holnap rendezvényen való részvétel – 5 pont

Publikáció (tanulmány) –  10 pont

Publikáció (recenzió, előadás konferencián, fordítás) – 5 pont

Szakmai gyakorlat (pl. kutatásban való részvétel, munkavégzés az adott területen) – 3-5 pont

Kiemelkedő sportolói eredmény (csak a rekreációszervezés és egészségfejlesztés és a sportszervező BSc-n)

  • magyar felnőtt vagy utánpótlás válogatottság, vagy magyar felnőtt illetve utánpótlás országos bajnokságon elért 1-8 hely, vagy a Magyar Egyetemi Országos Bajnokságon elért 1-3 helyezés: 10 pont
  • minősített első osztályú sportoló (csapatsportágban NB1, illetve NB1/b), de nem érte el a fenti eredmények egyikét sem: 5 pont
  • Budapesti Egyetemi Bajnok, vagy Budapest Bajnokság 1. helyezettje, vagy másodosztályú minősítés (csapatsportágban NB2): 3 pont

 

4. Közéleti tevékenység (max. 20 pont)

Kortárs segítő –  5 pont

Hallgatói Önkormányzat tisztségviselője – 10 pont

Erasmus mentor –  6/9/12 pont (a mentorpontrendszerben szerzett pontszámok alapján)

Legalább 30 órás önkéntes munka (egy szervezettől egy igazolás) – 3-5 pont

 

MELYIK EGYETEMEKRE ÉRDEMES JELENTKEZNI?

Egy helyre egy félévben általában 2 (MA-n 1) hallgató utazhat ki –ez az a két hallgató lesz, aki az adott helyre jelentkezők közül a legmagasabb pontszámot érte el.

Mivel rengeteg különböző diák rengeteg különböző motivációval adja be a jelentkezést Erasmusra, nem lehet előre tudni, hogy melyik évben melyik egyetemre szeretnének sokan menni. Előfordulhat, hogy az egyik évben pl. Berlin és Varsó a legnépszerűbb, máskor pedig pl. Barcelonába és Edinburgh-ba jelentkeznek sokan ; éppen ezért fontos, hogy ne gondold túl a dolgot. Ne próbáld kikövetkeztetni, mások hová akarnak majd menni, arra koncentrálj, hogy a TE személyes és szakmai fejlődésed szempontjából mi lenne az ideális város, egyetem. Ennek eldöntésében segítségedre lehetnek pl. különböző honlapok, ahol rangsorolják az európai egyetemeket aszerint, hogy mennyire színvonalas az oktatásuk.

Az egyetem honlapjára pedig azért is érdemes ellátogatnod, hogy tudd, milyen tantárgyakat kínál az intézmény a szakodon, mert a tanmenetek között lehetnek nagy eltérések;  érdemes olyan egyetemeket megjelölnöd, ahol hasonló tárgyak vannak, mint a PPK-n, hiszen a kinti tárgyaid közül legalább kettőt később be kell tudnod számíttatni az itthoni kreditrendszerben.

 

HOGYAN SZEREZHETEK PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST A KIUTAZÁSHOZ?

Körülbelül április elején megkapod az értesítést, hogy az általad megjelölt három hely közül melyikre utazhatsz ki, utána pedig nem sokkal később az is kiderül, hogy Erasmus+, vagy úgynevezett Label-státuszt kapsz-e. Az Erasmus+ státusz azt jelenti, hogy a Tempus Közalapítványtól a kint tartózkodásod ideje alatt havonta kapsz egy pénzösszeget támogatásként ; ez vagy 300, vagy 400, vagy 500 euró lehet –az, hogy mennyi pénzt kapsz havonta, attól függ, hogy az országban, ahová kiutazol, mennyire drága a lakhatás és a mindennapi megélhetés (Azokban az országokban, ahol az árak hasonlóak a Magyar árakhoz, 300 euróra számíthatsz, a „legdrágább” helyeken pedig, mint pl. Nagy-Britannia, havi 500 euró jár). A Label-státusz pedig azt jelenti, hogy ugyan kiutazhatsz Erasmusra, mivel a helyed biztosítva van, de a Tempus Közalapítványtól nem kapsz pénztámogatást, ezért a kiutazásodat és a kintlétet magadnak kell finanszíroznod. A Tempus Közalapítvány támogatására nem kell külön jelentkezned, mert ezt az Erasmus+ programba való jelentkezéseddel automatikusan megtetted.

Ezenkívül lehetőséged van Erasmus szociális támogatásra pályázni. Ennek elnyerésével havi 100 eurót kaphatsz; nagyobb eséllyel kaphatod meg ezt a támogatást, amennyiben a PPK-n jogosult vagy Rendszeres szociális támogatásra (amit egyébként szintén megpályázhatsz a kiutazásod idején is). Az Erasmus szociális támogatás pályázat beadásának nem feltétele az elnyert ösztöndíjas státusz, tehát a Label-státusszal rendelkező hallgatók is nyújthatnak be kiegészítő igényt.

 

AZ ÁLTALAM MEGJELÖLT HELYEK KÖZÜL EGYIKRE SEM JUTOTTAM BE. VAN MÉG LEHETŐSÉGEM KIUTAZNI?

Nincs baj, ha a három megjelölt hely közül egyiket sem kaptad meg. Ne keseredj el; előfordulhat, hogy csak peched volt, mert éppen azokra a helyekre jelentkeztek a legtöbben, ahová te is szerettél volna menni, és volt valaki, akinek több pontja volt. Nem érdemes tehát feladni, mert minden évben akadnak megmaradt helyek, amik közül az első három helyről „kicsúszott” hallgatók választhatnak. Így ha nem is az eredetileg választott egyetemekre, de más helyekre még lehetőséged lehet kiutazni. Sőt, a havi pénztámogatásért is eséllyel indulhatsz. Ha azonban úgy döntesz, hogy mégsem akarsz kiutazni arra a helyre, amit végül megkaptál, természetesen lehetőséged van visszamondani az utat, egészen a szerződés aláírásáig.

 

ELSŐÉVESKÉNT IS JELENTKEZHETEK ERASMUSRA?

Az Erasmus+ hivatalos szabálya szerint legalább két lezárt félévvel kell rendelkezned a kiutazásod pillanatában. Ez azt jelenti, hogy akár már elsőévesként is beadhatod a jelentkezésed februárban, hiszen a kiutazás csak a következő tanévben lehetséges, ameddigre az első két féléveden már túl leszel.

CSAK EGYSZER LEHET RÉSZT VENNI AZ ERASMUS PROGRAMBAN?

Fontos tudnod, hogy alapvetően 12 hónapnyi Erasmus utazási lehetőséged van –ezt gyakorlatilag úgy oszthatod be magadnak, ahogy szeretnéd; a tanulmányi utaknál a minimum kiutazási idő 3 hónap (viszont mivel egy teljes szemeszterre utazol ki, egy út általában inkább 4-5 hónapig tart). Ez korántsem zárja ki, hogy kétszer, vagy akár háromszor is mehess Erasmusra, ha megfelelően „gazdálkodsz” a rendelkezésedre álló hónapokkal. Amikor először jelentkezel Erasmusra, akkor a kapott összpontszámodhoz hozzáadnak 20 százalékot, (tehát ha pl. 40 pontod van, akkor abból 48 lesz) azért, hogy első jelentkezőként előnyt élvezz a többedszerre jelentkezőkkel szemben.

MILYEN TANULMÁNYI FELTÉTELEI VANNAK A KIUTAZÁSNAK?

A kiutazásod ideje alatt minimum 20 kreditet kell elvégezned a külföldi fogadóegyetemeden. Érdemes olyan tárgyakat felvenned, amelyek nagyjából összhangban vannak az itthoni tanulmányaiddal, mert a hazautazásod után a kinti tárgyaid közül legalább 2 szakmai tárgyat  el kell tudnod fogadtatni az ELTE-n. Egy kint elvégzett tárgyat itthon akkor fogadnak el, ha a kurzus tananyaga min. 75 %-ban megegyezik egy itthoni szakmai kurzussal. Az elfogadtatásról mindenképpen még a kiutazás előtt egyezkedj az itthoni tantárgyfelelős tanárokkal, hogy biztosan meglegyen legalább két beszámított tárgy.

MINDENKÉPPEN CSÚSZNI FOGOK AZ ERASMUS MIATT?

Fontos tudni, hogy mikor kiutazol, az itthoni félévedet nem passziváltathatod, tehát ugyanúgy felvehetsz itthoni tárgyakat, csak nem tudsz bejárni az óráidra. Az előadásoknál ez általában nem jelent problémát, a gyakorlatokkal kapcsolatban pedig személyesen kell megkeresned a tanárokat, és az aláírásukat kérni kivételes tanulmányi rend kérelemhez, hogy az órákról való hiányzásodat mással (pl. beadandó feladatokkal) kompenzálhasd.

A megújult Hallgatói Követelményrendszer szerint két félév alatt összesen 36 kreditet kell elvégezned ahhoz, hogy állami támogatott státuszból ne kerülj át önköltségesbe. Erre tehát érdemes figyelni, hogy ha a kiutazás előtti félévedben pl. csak 20 kreditet végeztél a PPK-n, akkor a kiutazásod alatt fel kell venned minimum 16-ot itthon, ha meg szeretnéd őrizni az állami támogatási jogosultságodat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a kiutazás előtti félévben már elvégeztél 36 kreditet, akkor megteheted, hogy a kiutazásod idejére itthon –természetesen saját felelősségre, a csúszásveszély teljes tudatában- egyetlen kreditet sem veszel fel (de ettől függetlenül aktívan kell, hogy tartsd a tanulmányi státuszod).

CSAK TANULMÁNYI ÚTRA LEHET ERASMUSRA PÁLYÁZNI?

Nem a tanulmányi út az egyetlen lehetőség az Erasmus programon belül; pályázhatsz szakmai gyakorlatra is. Erre azonban más szabályok vonatkoznak: itt minimum 2 hónap a kiutazási idő és magadnak kell felvenned a kapcsolatot a céggel/szervezettel, ahol a gyakorlatodat szeretnéd végezni. Ettől függetlenül a pályázati időszak ugyanakkor van, mint a tanulmányi útra jelentkezőknek (februárban). A Tempus Közalapítvány által kínált pénztámogatás összege is különbözik a tanulmányi útétól: itt az összeg 400, 500, vagy 600 euró lehet. Az Erasmus szociális kiegészítő ösztöndíjat, illetve a PPK-s Rendszeres szociális támogatást ugyanúgy lehetőséged van megpályázni, mint a tanulmányi útra jelentkezőknek.

UTOLSÓÉVES HALLGATÓKÉNT MÉG JELENTKEZHETEK ERASMUSRA?

Az Erasmus+ pályázaton utolsó évesként tanulmányi útra ugyan már nem jelentkezhetsz, azonban a friss diplomásoknak még van lehetősége részt venni szalmai gyakorlaton, a tanulmányok befejezését követő 12 hónapban, ha az Erasmus pályázatot még hallgatóként nyerték el (a diplomázás előtt, hallgatói jogviszony alatt).

MEGÉRI ERASMUSRA JELENTKEZNI?

Ez a kérdés jogosan merül fel minden jelentkezés előtt álló hallgatóban. A hazatérő hallgatóink egyöntetűen pozitív visszajelzései alapján azonban kijelenthetjük, hogy az Erasmus egy vissza nem térő lehetőség arra, hogy próbára tedd a nyelvtudásodat és az önállóságodat, illetve mély bepillantást nyerhess egy idegen társadalom kultúrájába, szokásvilágába. Szerintünk kár lenne kihagyni! 🙂

MARADT MÉG BENNEM KÉRDÉS: KIHEZ FORDULHATOK?

Amennyiben további kérdés merül fel benned a pályázással, vagy a kiutazással kapcsolatban, fordulj bizalommal a mentorokhoz, vagy a külügyi bizottsághoz a kulugy@ppkhok.elte.hu, ppk@elte.esn.hu,  kubtag@ppkhok.elte.hu címeken.