Húsevőként a növényi sajtok földjén

Rovat: Érintő

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/433893745346652070/?autologin=true&fbclid=IwAR0lnlsBlaWN3u0tzdl1bUb9WdmfYk0qzvqeXry5O64Sia0arVvViPc_K4M

Világéletemben húsevő voltam. Én vagyok édesapám karácsonyi marhapörköltjének a legnagyobb rajongója, többször rendeltem „húsimádó” pizzát. És mégis, 2019 november 13-án a Kozmosz nevű vegán étteremben ettem degeszre magam és egyáltalán nem bánom.

De hogyan történhetett, hogy Marci, a büszke húsfogyasztó nemcsak, hogy a hús, de az egyéb állati eredetű ételekről is lemondott egy napra? Kezdjük mindennek az elején. Körülbelül egy hónapja írtak Messengeren a barátaim, hogy novemberben rengeteg evős-ivós programra lehet számítani a PPK-n és, hogy jelentkezzünk gyorsan, mert be fognak telni a helyek. Beleegyeztem, de mivel ezt is a tőlem egyáltalán nem szokatlan szétszórtsággal kezeltem, gyakorlatilag a sorsra bíztam, hogy melyik programokra fogok eljutni. A sör- és borkostolóról le is maradtam, azonban harmadik próbálkozásra rám mosolygott a szerencse…félig. 

November legmeghatározóbb gasztronómiai programja a „GasztroKultTúra” volt, melynek keretein belül PPK-s hallgatók nyerhettek betekintést a japán, mexikói vagy vegán konyhák világába. Imádom japánt. A japán étterembe szerettem volna menni. Lekéstem, így nem mentem a japán étterembe, viszont a mexikói és vegán ebédekre még volt hely. Logikus lépés lett volna húsevő lényemtől a mexikói opció választása, azonban belémnyilalt egy gondolat, ami mindent megváltoztatott. Mi lenne, ha a vegán programra mennék? Mexikóit ettem már, fizettem is érte. Rendes, vegán ebédben még nem volt részem és ha ingyen van mit veszíthetek? Legrosszabb esetben „túlélem” és nem választom többet ezt az opciót.

Ezekkel a gondolatokkal írtam emailt a szervezőknek, akik megerősítettek, hogy valóban van még szabad hely és szeretettel várnak…na meg rengeteg húsmentes étellel. Ezt akkor és aznap még nem gondoltam volna. Kisebb adagokra és nem túl laktató ételekre számítottam. Olyannyira, hogy a program előtt betértem a Bors Gasztrobárba és kértem egy adagot a legvadabb, mézeskalácsot és csirkét is tartalmazó levesükből. Hiba volt. Nagyon finom, de mégis hiba. Ugyanis ezt egy három fogásos, laktató és elképesztően sok jó ízt felsorakoztató élmény követte, ami majdnem nehezemre esett az „alapozás” miatt. De hogy is nézett ki a program? 

Kép forrása:
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fetterem.hu%2Fkozmosz-vegan-etterem%3Ffbclid%3DIwAR1Hhftq49cM0dZ5dOJfgjt4TwpBYF-2vlvUrdCC8aYYrUtyK60C3yZyvJc&h=AT3KquGNqeIcetrN_837GvUwjJv-XDh3CJYIKQRsKUCPQMGlzqh8NUD85xxl4pw_Az7Acp16xFMuxME0CDnK2L6PC_VhjN3sTqaEPB7qbqG1E0uuWI5EUq83Pz8mUBN-wMch

Körülbelül húszan voltunk a szervezőkkel együtt, és a Kozmosz nevű étterem előtt találkozunk, ami a Hunyadi tér 11. szám alatt található. Az Izabella utcai ELTE épületből 2 perc séta, de a Kazinczy utcából is maximum negyedóra alatt megközelíthető. Maga a hely egy nagyon hangulatos, gusztusos hely, egyetlen hibája talán, hogy a földszint alatt található, így az én ízlésemnek kevés volt az ablak és a beszűrődő fény. Olyannyira nem nagy helyről van szó, hogy a mi PPK-s csapatunk elfoglalta az étterem felét. Leültünk és szinte egyből érkezett az első fogás. Hagymakrémleves. Na -gondoltam magamban- nézzük milyen a tejszínes leves, amiben nincs tejszín. A rövid válasz: meglepően finom. Jóízűen elfogyasztottam csészényi levesem és mire leraktam a kanalat jött a főfogás, ami egy görög specialitás volt. A nevére, ha az életem múlna rajta sem tudnék emlékezni, de egy padlizsánt, gombát, cukkinit tartalmazó, paradicsomszószos raguról van szó, amit pitával tálaltak. Finom volt? De mennyire! Laktató volt? Annyira, hogy ekkor már nagyon-nagyon megbántam az előzetes Bors levesezést, de hősiesen küzdöttem. Zárásként talán a legnagyobb meglepetés jött. Egy banános, csokoládés sütemény, amiről csak a legszemfülesebbek mondták volna meg, hogy tisztán vegán és aminél már tényleg csak az vett rá az evésre, hogy elképesztően finom volt, mert az volt. A süti után beszélgettünk még egy kicsit, de több ember órára ment, így viszonylag gyorsan elfogyott a társaság.

Tehát mit ad a vegán program egy húsevőnek? Kalandot és nyitottságot. A felismerést, hogy ezek is teljes értékű, finom ételek és, hogy akik meggyőződésből vagy egyéb okokból a vegán életmódot választják nem sanyarognak, mint sokan hiszik.  Természetesen nem állítom, hogy a növényi tejszínből készült leves ugyan olyan, mint a tehenet is látott verziója. Szimplán csak annyit, hogy teljesen vállalható alternatívát kínál. Így hát bárkinek tudom ajánlani a Koszmosz nevű éttermet, mert nagyon hangulatos, közel van az „Izu”-hoz és finom ételekkel várják vendégeiket. Tudom ajánlani a vegán ételeket, mert mint számomra is kiderül, -legalábbis a Kozmoszban biztosan – nagyon finomak. De legfőképpen a PPK-soknak szervezett programokat ajánlom, azon belül is a GasztroKultTúrát. Azt hiszem, minden félévben megrendezésre kerül legközelebb tavasszal. Remek alkalom tágítani az ismereteinket, új embereket megismerni és legfőképp egy jót enni. Mert ne legyünk álszentek, egyetemistának ingyen ebéd a legjobb barátja…

    Bács Marci