Lewis Hamilton – ember a sportoló mögött

Feltételezem, hogy sokan vagytok, akik úgy olvassátok ezt a cikket, hogy nem kifejezetten vagytok jártasak a Forma 1 világában. Lehet, hogy Lewis Hamilton nevét is csak hallomásból ismeritek. Ha eddig csak továbbgörgettétek a róla szóló írásokat, akkor itt egy szuper alakalom a tájékozódásra! A továbbiakban megtudhatjátok, hogy ki ő, mivel foglalkozik, valamint fény derül arra is, hogy hol található a közös metszete a száguldó cirkusznak, egy brit versenyzőnek és az elfogadásnak.

Emlékszem, 2008-at írtunk, mikor először láttam a Forma-1-et, a világ egyik legrangosabb autóverseny-sorozatát.  Én akkor 8 éves voltam, és egy szombat délután ültem le apukámmal nézni a tévében. Neki valami dolga volt, ezért a felénél ott kellett hagynia az időmérő edzést. Azt mondta, figyeljem a HAM feliratot (így rövidítik Lewis Hamilton nevét az oldalsávban, ahol az állást mutatják), és szurkoljak neki. Annyira tetszett, hogy azóta már önszántamból kísérem figyelemmel a pályafutását, és a sportot magát. 

Hogyan került Hamilton ebbe a versenysorozatba és mi történt vele azóta? Természetesen, mint sokan mások, akik itt versenyeznek, az ő tehetsége is már gyermekkorában megmutatkozott. 8 évesen kiemelkedően gokartozott. 10 éves korában egy futamgyőzelmet követően odalépett Ron Dennishez – a Forma 1-es McLaren csapatfőnökéhez – a következő kijelentéssel: „egyszer még a te csapatodban fogok versenyezni”. Ez be is következett, 2007-ben debütált a McLaren Mercedesszel, és már ebben az évben is elképesztő sikereket ért el. 2008-ban megnyerte első világbajnoki címét. Ezt kisebb visszaesés követte, viszont 2014-ben ismét győzelmet aratott és egészen mostanáig – a 2016-os év kivételével – sorra nyeri a bajnokságokat. Nemrégiben megszerezte a 7. világbajnoki címet és egyenlített ebben a tekintetben a legendás Michael Schumacherrel. 

A meghatódott hétszeres világbajnok. (Forrás: GPHÍREK)

Győzelem és vereség mellett ebben a versenysorozatban is vannak olyan globális kérdések, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha a Forma 1-ről, autó- vagy motorsportokról beszélünk, fontos kiemelni azt, hogy bár nagyon küzdenek ellene, a faji egyenlőtlenségek itt is jelen vannak. Ebből az okból kifolyólag nemrégiben egy alapítványt is alapítottak annak érdekében, hogy elérhetővé tegyék ezeket a sportokat mindenki számára. Néhány édesapa érezte ennek szükségességét, akik rádöbbentek arra, hogy mekkora akadályokba ütköznek színesbőrű gyermekeik, ha a motorsportok legfelső kategóriáit célozzák meg. Egyikük kisfia nagyon szeretett volna példaképe, Lewis Hamilton nyomdokaiba lépni, viszont mindazok mellett, hogy a költségek miatt családjának nagyon nehéz volt támogatnia, a diszkriminatív bánásmód is az útjában állt.

Ebből is látszik, hogy mennyire elképesztő dolog az, hogy Hamilton első, és eddigi egyetlen színesbőrűként van jelen ebben a versenysorozatban, amit a motorsportok királykategóriájaként is szoktak emlegetni. Ami az ő nézőpontját illeti, saját bevallása szerint először próbálta kizárni ezt a tényt, és csak a versenyre fókuszálni. Akkor még nagyon fiatal volt, azonban ahogy teltek az évek, realizálzta, hogy mekkora dolog az, hogy itt lehet. Elkezdett egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az egyenlőségért folytatott harcba. Nemrégiben egy videóban például arról beszélt, hogy gyerekkorában ő is tapasztalta a negatív sztereotípiákat. Ha bement egy boltba, volt, hogy azt feltételezték, hogy tenni fog valami rosszat, csak azért, mert színesbőrű. Valószínűleg emiatt is lép fel ilyen aktívan a rasszizmus ellen. Ennek egyik terepe a közösségi média. Rengeteget posztol arról, hogy mennyire fontos az elfogadás, elsősorban azért, hogy ennek jelentősége a lehető legtöbb emberhez eljusson. Versenyzőként a másik platformja ennek a sport, a Forma-1. Sokszor előfordul, hogy versenyhétvégéken, sajtótájékoztatókon feliratos pólókban, maszkban jelenik meg, amelyek a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésre hívják fel a figyelmet. Ezzel rengeteg gyermeknek válik példaképévé, motiválja őket, hogy nekik is sikerülhet eljutni idáig. Jelenléte ebben a sportban jelentős, egy valódi, pozitív példa. Ezzel a fajta aktivitással természetesen vannak, akik nem értenek egyet, Hamiltont viszont ez nem állítja meg. Továbbra is harcol, és kiáll emellett a számára fontos ügy mellett. A legutóbbi világbajnoki címének megnyerése után például azt nyilatkozta, hogy „sokkal büszkébb vagyok az egyenlőségért vívott harcra”, mint a címre. Úgy érzi, hogy bár hatalmas eredmény a győzelem, ez egy személyesebb ügy. Azzal, hogy felszólal a rasszizmus ellen, emberek életkörülményein tud javítani, ez a cél pedig sokkal fontosabb számára.

Forma-1-es pilóták a verseny előtt End Racism feliratos pólóban. (Forrás: News)

Nem ez az egyetlen ügy, amely mellett a hétszeres világbajnok teljes vállszélességgel kiáll. Közösségi oldalain gyakran posztol környezet- és állatvédelemmel kapcsolatos tartalmakat. Mindezek mellett a vegán életmódot is propagálja és mindenkit a Föld megóvására buzdít. Ezzel kapcsolatban sokan ambivalenciát éreznek, tekintve, hogy egy olyan sportot űz, ami hatalmas ökológiai lábnyomot hagy, és éppen ezért néhányan hitelességét is kétségbe vonják. Egy nyilatkozatában azt mondta, hogy bár ezeknek tudatában van, „(…) ez nem jelenti azt, hogy félnünk kellene kiállni a pozitív változások mellett. Mindig keresem, hogyan tudnék fejlődni és idővel tudatosabb lettem azzal kapcsolatban, hogy hathatok a világra”. A karbonsemlegességre is éppen ezért törekszik, azt szeretné, ha minden, amit használ, újrahasznosítható lenne. Ezzel kapcsolatban a csapatával is rengeteget konzultál, hogy a lehetőségekhez mérten ők is próbáljanak ilyen anyagokkal dolgozni. 

Az ismertséggel, az emberek figyelmével kezdhetünk szinte bármit, ha elég nagy a követőszámunk. A mai világban ezek az emberek gyakran használják az oldalukat reklámfelületként és termékeket promotálnak. Természetesen mindenkinek joga van eldönteni, hogyan cselekszik a rivaldafényben. Hamilton úgy döntött, hogy ezáltal számára fontos értékekre szeretné felhívni az emberek figyelmét. Méltán válhat így sokak példaképévé, magam is emiatt tisztelem.

Zárásként egy sorozatajánlóval is készültem nektek. Ha valakinek felkeltette volna az érdeklődését ez a versenysorozat, de nem találja az izgalmat a futamokban, ajánlom figyelmébe a Drive to Survive című sorozatot. A Netflix alkotói is úgy érezték, hogy ez egy olyan sport, amiről érdemes forgatni, hiszen ezekben a kiélezett helyzetekben garantált az izgalom és a dráma. Ha van egy kis időtök, ne habozzatok belenézni, szerintem nagyon szuper!

Ongai Kata

FORRÁSOK:

https://www.dailymail.co.uk/video/lewishamilton/video-2276226/Video-Lewis-Hamilton-difficulties-black-predominately-white-F1.html

https://www.lewishamilton.com/post/first-black-driver/

https://alfahir.hu/2020/07/06/rasszizmus_black_lives_matter_forma_1_lewis_hamilton?fbclid=IwAR3w5BECtPSyFk8G-cGo9B8_oaiEy16mFC8Cy-COFGM84Sfvj2J9lwOIFRI

https://edition.cnn.com/2020/11/13/motorsport/lewis-hamilton-equality-record-title-pride-spt-intl/index.html

https://index.hu/sport/2020/11/16/hamilton_utja_a_hetedik_vb_cimig/

https://gphirek.origo.hu/f1/20191024-f1-lewis-hamilton-nem-tagadja-meg-az-f1-et-de-kiall-a-kornyezetvedelem-mellett.html

https://gphirek.origo.hu/f1/20201116-f1-hamilton-vegigsirta-a-levezeto-kort-hetedik-vbcimenek-megnyerese-utan.html

https://www.abc.net.au/news/2020-09-15/lewis-hamilton-investigated-by-fia-for-breonna-taylor-t-shirt-f1/12664168