Karácsonyi receptek – Avagy utolsó pillanatos ajándékötletek

Szerintem mindenki volt már úgy legalább egyszer eddigi élete során, hogy későn kezdett neki a karácsonyi bevásárlásnak, és ötlete sem volt igazán, hogy mit kellene venni. Én általában azon emberek közé tartozom, akik már október végén karácsonyi zenéket hallgatnak, az ajándékokkal viszont még én is bajban vagyok. Ebben közrejátszik az is, hogy jobban szeretek kézzel készített dolgokat ajándékozni a szeretteimnek, azokat sokkal személyesebbnek érzem. Ezt megelőzve tavaly már december 20-án bújni kezdtem az internetes oldalakat, hogy találjak valami megoldást a problémámra. Mégis mi jobb ajándék lehet annál, mint amit el tudunk fogyasztani? A következőkben csodás recepteket hoztam nektek ajándékötlet gyanánt, fogadjátok sok szeretettel és hatalmas étvággyal!


Első körben két likőr recepttel ismerkedhettem meg a gyűjtögetésem alkalmával. Szerintem nem sok ennél karácsonyibb dolog létezik. Szuper ajándék, mert az ünnepek alatt garantáltan el fog fogyni, és nincs jobb érzés, mint látni az örömöt a másik arcán, mikor az általunk készített italt fogyasztja.

Fehércsoki likőr vaníliával

Hozzávalók:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 4 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 ek vaníliás pudingpor (főzés nélküli)
  • 0.5 db vanília (vagy vanília aroma)
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl vodka

Elkészítés:

  1. Először apróra törjük a csokit, aztán a habtejszínben felolvasztjuk cukorral együtt, és beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét!
  2. Miközben olvad a csoki a tejszínben, a pudingport elkeverjük a tejjel (hideg), és hozzáadjuk a tejszínes csokis keverékhez!
  3. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a vodkát, és kész is!

PROTIPP: A receptől egyébként nekem kb 7,5 dl likőr lett (két fél literes üveg, az egyik tele, a másik félig). Hűtőben tárolva eláll egy, max két hétig, de addigra mindig elfogy . 🙂

Baileys

Hozzávalók:

  • 500 ml sűrített tej 
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 150 ml whiskey
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 púpozott evőkanál porcukor
  • 200 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. A legjobb, ha van otthon turmixgépünk, mert akkor a tejszín kivételével mindent bele tudunk tenni, és összeturmixolni. Neke nem volt, viszont botmixerrel is össze tudjuk keverni ezeket az alapanyagokat gond nélkül.
  2. Ezek után beleöntjük a tejszínt és elkeverjük benne.

PROTIPP: Ebből a mennyiségből valamivel több, mint egy liter lesz. Hűtőben tárolva egy hétig eláll!

A következőkben egy elképesztően finom trüffel receptet mutatok nektek. Ezt azért gondolom megfelelő ajándéknak, mert a bonbon elkészítését túl körülményesnek találtam, sütit pedig karácsonyra nem kifizetődő készíteni, mivel mindig rengeteg van belőle.

Csokoládés trüffel

Hozzávalók:

  • 2 deciliter tejszín 
  • 25 dekagramm étcsokoládé
  • 2 dekagramm vaj
  • 2 teáskanál rum
  • ízlés szerint kakaópor

Elkészítés:

  1. Gőz felett felolvasztjuk a csokit, és amikor folyékony, hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Keverjük alaposan össze!
  2. Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a rumot!
  3. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, hogy kézzel formázható legyen, és készítsünk belőle golyókat!
  4. Ezután forgassuk kakaóporba, és kész is!

PROTIPP: Én például vajas kekszreszelékbe forgattam, de lényegében bármibe bele lehet tenni őket, ez a fantáziánkra van bízva!

Végül pedig a személyes kedvencemmel ismerkedhettek meg: a lekvárfőzéssel. Egy éve csináltam először, de imádtam minden percét, a végeredmény pedig isteni lett. Természetesen a rokonság is imádta.

Málnalekvár 

Hozzávalók: 

  • 2 kg málna
  • 1 kg cukor (általában fele szokott lenni a málnának, szerintem ez sok, én csak 80 dkg-ot használtam)
  • 1 citrom

Elkészítés:

  1. Mivel ez egy tartósítószermentes recept, nagyon fontos, hogy megfelelően fertőtlenítsük az üvegeket, és olyanokat használjunk, amik tökéletesen zárnak. Ez biztosítja a lekvárok szavatosságát. Ezt úgy tehetjük meg a legegyszerűbben, ha egy nagy edénybe vizet forralunk, és beletesszük a befőttes üvegeket kb 15 percre főni.
  2. Ami a málnát illeti, én fagyasztottat használtam. Ha követed a példám, olvaszd kia amálnát, majd tedd fel főni egy nagy edénybe. Én benne hagytam a magot, de ha mag nélkülit szeretnénk készíteni, akkor szintén alaposan szűrük át kb 1 óra főzés után, majd tegyük vissza a tűzre.
  3. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromot, közben kevergetjük a lekvárt, amíg az be nem sűrűsödik.
  4. Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük a lekvárt az üvegekbe tölteni. Fontos, hogy a lekvár forró legyen, mikor öntjük. Ha tele van az üveg, azonnal csavarjuk rá a tetejét, és fordítsuk fejjel lefelé.
  5. Ezután csavarjuk az üvegeket újságpapírba, tegyük vászonszatyorba, majd jó meleg takaróba. Hagyjuk így kb 2-3 napig, amíg ki nem hűl. 

Fontos, hogy a lekvárokat hűvös, száraz helyen tároljuk. Ezen felül jó, ha kisebb üvegeket használunk, hiszen a tartósítószer hiánya nélkül felbontás után hamar romlanak.

PROTIPP: Én csak a felét töltöttem bele az üvegekbe, a másik feléhez tettem 2 banánt, amitől elképesztő finom íze lett. Lehet variálni nagyon sok más gyümölccsel is.

Remélem elkészítitek a fent leírtakat, és örömötöket lelitek majd benne! Csodálatos ünnepeket

Ongai Kata

Források:

https://www.nosalty.hu/recept/baileys-turmixban

https://www.nosalty.hu/recept/feher-csoki-likor-vaniliaval

https://blikkruzs.blikk.hu/konyha/nagyi-malnalekvarja-tartositoszerek-nelkul/xt2bxnx

https://femina.hu/recept/malnalekvar-recept/

https://sobors.hu/receptek/truffelgolyok-hazilag/