Godó konyhája

Tudjátok, van valami furcsa abban, ahogyan lassan felnövünk. Szüleink helyett már magunkat győzködjük arról, hogy van otthon ennivaló, ne vegyünk semmit hazafelé – és hogy mi adja a felelősségteljes döntésünkhöz az igazi motivációt?! (igen, beleszőttem a bevezetésbe a hónap témáját, pont úgy, ahogyan a ZS kategóriás filmekben kiejtik a címet)
Nos, például az utolsó 10 forintos, ami visszaköszön a pénztárcánkból…

            Így miután hazaértél, próbálod a lelked mélyén szunnyadó gyereknek megmagyarázni, hogy az sem megoldás, ha jégkrémet eszel egész nap – pedig ez volt a minimum, amit vártál a felnőttségtől – eljön a felismerés:

össze kell dobnod valamit.

Lássuk, mit rejt a hűtő: banán, tonhal és citrom. Talán azt hiszed ezekből nem sülhet ki jó, (elsütni(…) KETTŐ 0,5 pontos szóviccet egymás után, pipa!) de elolvasod a következő 6 receptet tőlem; ami GYORS, OLCSÓ ÉS EGYSZERŰ – és megváltozik a véleményed!

BANÁN

Tippek,trükkök, praktikák:

  1. A szingli banánok nem olyan népszerű termékek a boltokban, így ha közülük választasz, megmented őket a kidobástól – amivel egy picit hozzájárultál ahhoz, hogy csökkentsd a pazarlást szeretett bolygónkon.

2. Vannak azok a banánok, amik már olyan kellemetlenül megbarnultak, hogy legszívesebben az egész konyhát felégetnéd utánuk – nos, ezeknek magasabb a cukortartalmuk, így ha velük dolgozol nincsen szükség plusz cukorra, édesítőszerre – így az alábbi két recepthez is ezeket ajánlom!

BANÁNKENYÉR:
Őszintén szólva a tavaszi karantén során minden basic tevékenységet kipróbáltam, (értsd: mindet) de a banánkenyérsütéstől a 1,5 méternél is tisztesebb távolságban álltam, egészen őszig. Eddig a receptig.

BANÁNPALACSINTA:
 
Az öt perc hírnév jár Mütyinek is, a kutyánknak, aki egyébként az összes receptet letesztelte, és áldását adta!

.

Recept:

  • 2+1 banán a tetejére
  • 2 tojás
  • 100 g liszt (nálam teljes kiőrlésű, de bármilyen jó)
  • fél csomag sütőpor
  • 50 g zsiradék (nálam kókuszolaj, de bármi megteszi)
  • 1 kiskanál fahéj
  • egy kis összetört csokika (Mikulásról, Húsvétról megmaradt, fiók mélyében talált, bármi jó)

A banánt villával összetörjük, aztán minden mást is hozzáöntünk és csomómentesre keverjük. Egy sütőpapírral kibélelt tetszőleges formába beleöntjük a masszát. Hosszában kettévágjuk a +1 banánt és rátesszük a tetejére. 180 fokon sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz!

Recept:

  • 1 db banán
  • 2 db tojás
  • egy csipet sütőpor
  • ízlés szerint: csipet fahéj/csepp vaníliaaroma
  • valamilyen zsiradék a sütéshez (nálam kókuszolaj)

A banánt villával összetörjük, elkeverjük a két tojással, hozzáadjuk a sütőport, fahéjat, vaníliát. Összekeverjük, majd olajat hevítünk egy serpenyőben. Amerikai palacsinta méretű adagokat mérünk ki, majd pár percig sütjük mindkét oldalát. Bármilyen gyümölccsel, mézzel, dióval, mazsolával (khm, fagyival) tálalhatjuk!

TONHAL

Tippek, trükkök, praktikák:

  1. Igen, szerintem is túl van árazva a tonhal – viszont a Rio Mare-n túl is van élet, így érdemes kipróbálni az Aldiban kapható Twist márkájú, vagy Spar saját márkás, pár száz forinttal olcsóbb változatokat.

TONHAL-PIZZA

Egyszerű, de nagyszerű ez a kis pizza hamisítvány. Enyhén érződik a tonhal íze, leginkább a feltétek dominálnak. Tökéletes, ha nincsen kedved tésztát gyúrni.

Recept:

  • 1 konzerv tonhal
  • 2 tojás
  • paradicsomos alap oregánóval, bazsalikommal, borssal
  • feltét: bármi, amit amúgy is tennél egy pizzára, nálam most: feketeerdei sonka, koktélparadicsom, sajt – sütés után rukkola

A tonhal konzervet mixerezzük a tojásokkal, majd tetszőleges sütőformába öntjük. 180 fokon elősütjük, hogy kapjon egy kis kérget, majd utána ráhelyezzük a feltéteket. Akkor van kész, amikor a sajt – vagy amit rátettél – elkezd szépen pirulni a tetején.

TONHAL-WRAP:

Igazi maradékmentő ez is, mint a „pizza”, hiszen jóformán bármit beletehetsz, amit találsz, a „nincs kedvem boltba menni” napok megmentője!

Recept:

  • 1 tortillalap (én teljes kiőrlésűt szoktam, de ahogy eddig is: amit szeretsz)
  • 2 tojás (ehhez só,bors)
  • fél/1 konzerv tonhal
  • nálam: light majonéz, sajt, rukkola
  • zsiradék sütéshez (nem húzom meg a váratlant, kókuszolajat használtam)

Az olajat hevítjük egy serpenyőben, közben egy tálkában összekeverjük a tojásokat. Beleöntjük, NEM kavarjuk meg, megvárjuk amíg meg tudjuk fordítani. Fordítás után rátesszük a (majonézzel megkent) tortillát, majd megint fordítunk, így a tortilla is megpirul. Beletesszük a „tölteléket”, majd palacsinta-szerűen feltekerjük!

CITROM

Tippek trükkök praktikák:

  1. Citromos víz: sokan hiszik, egyébként (tényleg!) tévesen, hogy lúgosító hatása van, pedig valójában a citromos víz SEMLEGESÍT – minden rossz döntésedet, Mekiben kajálásokat, az 5:00-ig tartó bulizásokat, az exedet, az utolsó pillanatra hagyott beadandóidat – csak igyál egy pohárral, és máris úgy érzed, hogy mindent megtettél, hogy sínen legyen az életed!

CITROMHAB

Point of view: te vagy az a kislány oviból, aki nem szereti a csokitortát, így mikor végre a te szülinapod van a csoportban, fordul a kocka, és nem kell végre azt a béna csokisat enned, mert berendeltél magadnak egy jó nagy citromosat. Most gyilkos tekintettel néznek rád a többiek, miközben a boldog szülinapot dalt éneklik – mert melyik 5 éves enné meg rajtad kívül a citromtortát – de legalább több marad neked, és ez amúgy is a te napod!

Recept:

  • 450 gr tejföl
  • 2 nagy citrom (+1 díszíteni)
  • 5 dl tejszín
  • 4-5 kanál cukor
  • 1 zacskó zselatinfix

A tejfölhöz adjuk a cukrot, a citromok héját, majd levüket. Kemény habbá verjük a tejszínt. A tejfölös krémhez hozzákeverjük a zselatinfixet, majd egy-két kanál felvert tejszínnel lazítjuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a többi felvert tejszínt is.

A) Pohárkrém: ehhez babapiskótát tejbe áztatunk, majd rétegezzük a krémmel úgy, hogy a legfelső réteg krém legyen.

B) Torta: egyszerű piskótát sütünk, ketté vagy háromfelé vágjuk, tortaként megtöltjük, burkoljuk a krémmel.

TEQUILA

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek hiányzik a bulizás; főleg mikor előveszed a kézfertőtlenítődet, aminek pont olyan szaga van, mint annak az olcsó tequilának, ami után másnap hívtad a legközelebbi templomot, hogy küldjenek ki egy papot – de mégis meg kell említenem, hiszen páratlan páros nemcsak a citrommal, de a szülinapokkal is!

Recept:

  • 4 cl silver tequila
  • 1 negyed citrom
  • 1 KICSI só: nem 15 dkg, amit a sötétben tapogatózva általában kiszórsz a pultra

Mosd meg alaposan a kezed – mintha egy távoli emlék, egy másik élet lenne, amikor áttömegeztél a városon, beverekedted magad egy fülledt budapesti szórakozóhelyre, ahol gond nélkül taperoltál mindent és mindenkit, MAJD jó ötletnek tűnt lenyalni a kezedről a sót???!
– majd az egyik kezed sózd be, a másikkal fogd a feles poharadat és gyorsan vedd át magadban a következő 3 lépést, nehogy a sószórót húzd le: lenyalod a sót, megiszod a tequilát, beleharapsz a citromba. Majd visszamész és éled az életet, másnap pedig megbánod!

**unpopular opinion: szerintem naranccsal és fahéjjal az igazi

Ha unod már a banánt, de nem akarod, hogy a konyhád ússzon, mint tonhal a tengerben, ne felejtsd: ha az élet citromot gurít, olvasd el újra a cikkem!

Godó, a megérdemelt citromos tortájával. Jó étvágyat!

Godó Bianka

A receptek lelőhelyei:

@numbava instagram oldala

https://www.mindmegette.hu/bananpalacsinta.recept/