Tudsz hidat építeni a szorongásod és önmagad között? – a Légy úrrá a szorongásodon! című könyvről

“Átzuhanni: az fáj. A változás
szűk száján átcsúszni, az horzsolás.”
(Nádasdy Ádám: Maradni, maradni)

A címben könyvajánlóként hivatkoztam erre a kis írásra. Célom mégsem kifejezetten az, hogy letámadd a legközelebbi könyvesboltot (vagy most a pandémiára tekintettel egy weboldalt) és azonnal megvedd az általam ajánlott művet. Elsősorban el szeretnélek gondolkoztatni azzal kapcsolatban: milyen most a kapcsolatod a szorongásoddal? Semleges? Lehetne jobb is? Sose volt jobb? 

A szorongás egyfajta élettani jelzés, egy vészjelző funkció. Minden ember életében jelen van. Új élmények, változások, és különböző szokatlan helyzetek esetén válaszreakcióként jelentkezik. 

A feljebb látható képen Julian Brass Légy úrrá a szorongásodon! című könyvéből emeltem ki egy fontos idézetet, amely az ajánló felvezetéseként szolgál. Meg szeretném osztani Veled, hogy nekem mit adott az ő könyve. Miképp változtatta meg kapcsolatomat a szorongásommal. Tanulmányozd pár másodpercig a sorait. Alig lapozza fel az ember ezt a 99 egyszerű módszert felsorakoztató könyvet, már gondolkodásra ösztönöz! Persze most a szorongásod talán felerősödhet, a feltett kérdések kapcsán. Ha hozzám hasonlóan ehhez egy kis (vagy akár nagy adag) túlgondolás is hozzátartozik. Mi, akiket csak “overthinker”-ként ismerhetsz, itt most elfogadó sorokra találhatnak. Szia! Üdvözöllek! Nem vagy egyedül. Gyere, tereljük a gondolatainkat egy jobb mederbe.

(Itt megjegyezném, hogy semmilyen pszichológiailag és tudományosan mérvadót nem adhatok Neked. Nem is találtam fel a spanyol viaszt. Csupa olyan dolgot mutatok meg, amely új perspektívába helyezheti a szorongásodat. De nem is szeretnék olyan közhelyeket puffogtatni, amelyekről tudjuk, hogy nem adnak sok jót a szorongáshoz. Nem lesz itt semmiféle „Ne félj tőle!” és társaik.)

Személy szerint tudatosan figyelem a szorongásommal kapcsolatos viszonyomat. Végső soron csak akkor lehetek a legkiegyensúlyozottabb vele, ha nem átokként kezelem. Julian szerint ez egyfajta „belső riasztórendszer”. Érdekesen hangzik, nem igaz? Lehetséges lenne, hogy mindent érted tesz? 

Nem gond, ha sose tudtál így tekinteni a szorongásodra – teljesen rendben van. Nem is kell mindig ilyen jó fényben feltüntetned. De elfogadónak lenni valamivel, ami néha megnehezíti az életedet – ez az egyik legfelszabadítóbb érzés. A szorongásod határokat jelezhet. Olyan szituációkat, helyzeteket, amelyekre lehet, hogy most nincsen szükséged, vagy tovább megyek: még nem állsz rá készen! Ez nem Téged fog minősíteni

Ameddig nincs lehetőséged ezt a könyvet a kezedbe venni, mutatnék neked pár tippet, amelyek összefüggésben állnak a benne található módszerekkel. Ez egyfajta ízelítő a könyv tartalmából.

Kezdjük az alvással, amely a mindennapjaink részét képezi, bármi legyen is. Sajnos ennek minősége összefüggésben állhat a szorongással. Alvászavarok jelentkezhetnek, ha sokat szorongsz (vagy akár “túl gondolsz”). Bizony, tudsz ezen segíteni, ha megvizsgálod az alvásodat. Vezess „álom-naplót”! Egy-két hétig gondosan írd le a legfontosabbakat az alvásoddal kapcsolatban: Mikor feküdtem le? Mikor aludtam el ténylegesen? Mikor néztem utoljára a telefonomra? Vissza tudok-e emlékezni álmokra? Mikor keltem? Sokat megtudhatsz magadról a folyamat által.
Az is nagyon fontos, hogy közvetlen lefekvés előtt, és ébredés után mit teszel. Ha lefekvés előtt 30 perccel már semmilyen közösségi felületet nem böngészel, az ezzel kapcsolatos gondolataid hamarabb lecsillapodnak. Könnyebb lesz álomba esni.

A reggeli rutinod szintén fontos összetevője a mindennapos lendületednek. Érdemes olyan folyadékok bevitelével kezdened, amelyek energetizálnak, hidratálnak és felfrissítenek. Egy pohár (nem jéghideg!) víz után javaslok egy csésze gyógyteát (natúr, csak a tea, semmi cukor): legyen ez gyömbér, tulsi (bazsalikom) vagy hibiszkusz tea! A legjobb bennük, hogy pénztárcabarátok, könnyen elkészíthetőek. Ha eleinte nem is lennél oda az ízükért, próbálgasd néhány napig, kísérletezgess az áztatás idejével. Sokszor nem maga a növény borzalmas, csak a Te ízlésedhez kell igazítanod az intenzitását. Teázásra fel! Először a pohár telik meg, majd te: energiával és gondolatokkal.

A mindennapos tevékenységek tartalmassá tétele mellett van még egy dolog, amit feltétlen ki szeretnék emelni: mondj nemet!
Többször mondd! Mondd, ha az esik igazán jól. Amikor nemet mondunk magunkra, és igent másokra, a szorongás sok esetben felfokozódik. Olyan helyzetekbe kényszerítjük önmagunkat, amelyek nem feltétlen eshetnek jól. Talán ez az egyik legsarkalatosabb pontja ennek a könyvnek. Napokig gondolkoztam azon, miképpen lehetne egyensúlyt teremteni hosszabb távon. 
Mondok egy példát: (ha nem lenne pandémia) felhívna egy barátod, hogy csütörtök este lesz egy buli, de neked semmi kedved, tök fáradt vagy, viszont a FOMO és a szorongás is beüt, ergo mit fogsz tenni? Azt mondod a telefonba, hogy: „Naná, megyek!”, majd leteszed és a szorongásod megsokszorozódik, ugyanis csak azért mondtál igent, mert igent akartak hallani. Nem. Ez nem így jó. Ennek úgy kellene inkább működnie, hogy „Ne haragudj, most kihagyom, hogy kipihenhessem magamat. Érezzétek jól magatokat! Alig várom, hogy meséljetek majd!” Ezután sokkal kevésbé fogod magad szorongósnak érezni. Válaszd magadat. Te vagy itt önmagadnak. Hosszabb távon hálás leszel emiatt. 

A “Nem!”-et mondásnak már-már művészete van, ami egy viszonylag vékony mezsgyén mozog. A túl sok nemet mondás is lehet hátrány, a kapcsolataidat ellaposító. Érdemes megvizsgálni, hogy csak azért mondasz nemet, mert kényelmesebb a komfortzónádon belül maradva otthon megnézni egy filmet, vagy valóban ezzel egy nyugodtabb döntést hozol. Találd meg a saját egyensúlyodat igenek és nemek között. Ez egy olyan mérleg, amelynek néha ki kell billennie az egyensúlyából, semmint olyan, amely folyton balanszban lehet.

Egyet ne feledj: egyik tanács sem tud egyik napról a másikra teljesen beépülni a mindennapjaidba, ahogyan az sem igaz, hogy ezek varázsütésre megszüntetnék a szorongásodat. Ez egy folyamat. Gondolkozz egy tervben, amelynek lépcsőfokai vannak. Valamint vértezd fel magad olyan praktikákkal, amelyek a Te szorongásodat csökkentik. Ehhez minőségi, önmagadra szentelt figyelemre lesz szükséged.

Remélem, hogy sikerül akár csak ezekkel a kiemelt tippekkel, akár a könyv elolvasása által megoldásokat és segítségeket találnod. Legyen egy kalandos és önsegítő utazásban részed! Kívánom, hogy egy nap úgy tudj a szorongásodra tekinteni, mint egy fajta „szuper erőre”. Julian Brass szavaival élve: 

Elhallgattatjuk a mindent tudó belső hangunkat, ami magában foglalja az intuíciót és a belső (örökkévaló) iránytűnket is, miközben a hangosabb, magabiztosabb hangunk kizárólag a külső kívánságainkat szajkózza. De ennek most már vége. Látod, tehát tudatában vagy mindennek. Most már vannak eszközeid. Készen állsz utad folytatására és a fejlődésre, most rajtad a sor.

A cikkben található képeket Gál Anna (Panni) készítette Canva szerkesztőprogram segítségével. További ízelítő ezekből, és a könyv tartalmából:

Gál Anna (Panni)

Felhasznált és ajánlott irodalom: 

Brass, J. (2020): Légy úrrá a szorongásodon! – 99 egyszerű módszer, hogyan uraljuk rejtett erőforrásainkat Budapest, Mo.: Partvonal Kiadó Ford.: Bosnyák Gabriella

dr. Németh, A. (2013): Szorongásos zavarok. https://semmelweis.hu/pszichiatria/files/2013/02/szorongasos_zavarok_na_2009.pdf