Ajtósi Dürer sori Kollégium

10457873_1416548391961561_6620680907096493520_nCím: 1146. Budapest, Ajtósi Dürer sor 23.
Telefon: +36 1 381-2340
Kollégiumi Diákbizottság Elnöke: Áldorfai Gergely (adb-elnok@kolhok.elte.hu)
Férőhely: 256 fő
PPK-s lakók száma: 41
Szobák: 124 db 2 ágyas, 2 db 4 ágyas

Kollégiumi Díj: 12.320Ft/hó

Az Ajtósi Dürer sori Kollégium a XIV. kerület belvároshoz közeli részén, a Városliget közvetlen szomszédságában nyújt otthont 256 ELTE-s hallgatónak. Bár a 9 emeletes szocreál betonépület kívülről talán nem tűnik kimondottan bizalomgerjesztőnek, az Ajtósi kétségkívül egyetemünk egyik legbarátságosabb légkörű és legnyugisabb kollégiuma.
Az ADK legnagyobb előnyét a városra nyíló remek kilátás mellett talán a kétágyas szobák jelentik (kivéve a 2 db négyágyast az alsó szinteken), amelyeket mindenki ízlés szerint rendezhet be, vagy akár festhet ki. Minden szobához tartozik egy vizesblokk mosdókagylóval, és egy beépített szekrény is. Internetelérés wifin és kábeles neten keresztül is biztosítva van az összes helyiségben. A szobák mellett található emellett minden szinten 4 felújított zuhanyzó, 8 wc (ezek talán elsőre kevésnek tűnhetnek, de sosem szokott sorban állás lenni), egy hűtővel, tűzhellyel, mikróval és kenyérpirítóval felszerelt konyha, és az 5., 8. és 9. szinten zsetonos mosógépek is vannak. Itt azért megemlítendő, hogy megéri egy minihűtőre beruházni a szobatársaddal.
PPK-soknak azért ideális az Ajtósi, mert nagyon hamar el lehet jutni szeretett karunk összes épületéhez. A 74-es trolinak hála – ami nem mellesleg a koli előtt áll meg –  mind a KAZY, mind az IZU maximum negyed óra alatt könnyűszerrel megközelíthető. A Lágymányosi Campus épületei és a BEAC 40 percnyire találhatóak az ADK-tól. Egyébként a már említett 74-es trolival 10 perc alatt kijutsz a Nagykörútra (Wesselényi utca/Erzsébet körút), negyed óra alatt pedig a belvárosba (Astoria); a 75-ös pedig gyorsan elvisz a kisföldalattihoz (Hősök tere), a 3-as (Dózsa György út), és a 2-es metróhoz (Puskás F. Stadion) is. A kollégiumtól gyalog 5 percre található a Stefánia úti buszmegálló, ahol megáll az 5-ös, 7-es, 112-es és 239-es busz: ezekkel mind átszállás nélkül juthatsz a Keleti pályaudvarhoz, a Blaha Lujza térhez, az Astoriához, vagy a Ferenciek teréhez. Végül pedig, egy jó hír azoknak, akik szeretik a pesti éjszakai életet, de utálnak órákat várni a hidegben: az Astoria és a Blaha felől két sűrűn közlekedő éjjeli járat,a 907-es és a 973-as is megáll a Stefánia úti buszmegállóban, ami azt jelenti, hogy legrosszabb esetben sem kell 20 percnél többet várakozni.
A szobák mellett természetesen közösségi területekből sincs hiány az Ajtósiban, ezek közül a legjelentősebb a földszinten található büfé, ahol egyetemistabarát áron ebédelni is lehet, tavasztól őszig pedig sörkertje is van. Emellett egy nagy klubhelyiség, a félemeleten pedig számítógépterem, könyvtár, tanulószoba és konditerem áll a kollégisták rendelkezésére, sőt még fogorvosi rendelő is van. A kolis diákbizottság igyekszik változatos programokat szervezni a bentlakóknak: szeptemberben gólyahetet rendeznek, év közben pedig lángos- és hot dog-estek, filmezések és kolibulik vannak havi rendszerességgel. A sportolók számára a konditermen kívül tökéletes helyszín a Városliget, ahová rengetegen járnak futni a kollégiumból.
Az ADK közvetlen közelében sajnos nincs bolt, de körülbelül 5 perces sétára a Dózsa György útnál található egy CBA, ha pedig nagyobb vásárlásra van szükség, a Puskás Ferenc Stadiontól a 80-as trolival mind a Fogarasi úti Tesco Extra, mind az Arena Pláza 10 percen belül megközelíthető.

Palcsek Balázs