Ajtósi Dürer sori Kollégium

10457873_1416548391961561_6620680907096493520_nCím: 1146. Budapest, Ajtósi Dürer sor 23.
Telefon: +36 1 381-2340
Kollégiumi Diákbizottság Elnöke: Áldorfai Gergely (adb-elnok@kolhok.elte.hu)
Férőhely: 256 fő
PPK-s lakók száma: 41
Szobák: 124 db 2 ágyas, 2 db 4 ágyas

Kollégiumi Díj: 12.320Ft/hó

Az Ajtósi Dürer sori Kollégium, avagy az ADK, a XIV. kerület belvároshoz legközelebb eső részén található. Az ELTE összes karáról 256-an lakunk itt 9 emeleten, a Városliget és a Dürer Kert közvetlen szomszédságában, amely egyetemünk kollégiumai közül az egyik legkedvezőbb elhelyezkedéssel rendelkezik.

Emellett, az ADK legnagyobb előnyét a kétágyas szobák jelentik, amelyeket mindenki ízlés szerint rendezhet be, vagy akár festhet ki. Minden szobához tartozik egy vizesblokk mosdókagylóval, és egy beépített szekrény is. Internetelérés wifin és kábeles neten keresztül is biztosítva van az összes helyiségben. A szobák mellett található emellett minden szinten 4 felújított zuhanyzó, 8 mosdó, egy alapvető felszereltségű konyha, és három szinten zsetonos mosógépek is vannak. Itt azért megemlítendő, hogy megéri egy minihűtőre beruházni a szobatársaddal.

A PPK-s hallgatóknak azért is ideális az Ajtósi, mert nagyon hamar el lehet jutni szeretett karunk összes épületéhez. A 74-es trolibusz a koli előtt áll meg, amivel a Kazy átszállás nélkül, az Izu pedig a 76-os trolira átszállva (vagy egy kis sétával) átlagosan negyed óra alatt elérhető. A BEAC és a Lágymányosi Campus épületei kb. 35-40 perc távolságra vannak, mivel a 74-essel gyorsan elérhető a Nagykörút és a 4-6-os villamosok Wesselényi utca/Erzsébet körút megállója, illetve az Astoria is. A szintén a koli előtt megálló 75-ös troli pedig gyorsan elvisz a kisföldalattihoz (Hősök tere), a 3-as (Dózsa György út), és a 2-es metróhoz (Puskás Ferenc Stadion) is. Ezen kívül a kollégiumtól gyalog 5 percre található a Stefánia úti buszmegálló, ahol megáll a gyakran járó 5-ös, 7-es, 110-es, 112-es busz: ezekkel mind átszállás nélkül juthatsz a Keleti pályaudvarhoz, a Blaha Lujza térhez, az Astoriához, vagy a Ferenciek teréhez.

Azoknak, akik szeretik a pesti éjszakai életet, de utálnak órákat várni a hidegben, jó hír, hogy: az Astoria és a Blaha felől két sűrűn közlekedő éjjeli járat, a 907-es és a 973-as is megáll a Stefánia úti buszmegállóban, ami azt jelenti, hogy legrosszabb esetben sem kell 20 percnél többet várakozni éjfél után sem.

Ha pedig éppen hazautaznál a hétvégére, szerencsére könnyen eljuthatsz az összes nagy budapesti busz- és vasútállomásra: A Keleti a fentebb említett buszokkal 10 perc, a Nyugati és Kelenföld fél óra, a Népliget pedig az 1-es villamossal (Ajtósi Dürer sor megálló) 35-40 perc alatt könnyűszerrel elérhető, valamint gyalog is nagyon közel van Zugló vasútállomás, ahol a legtöbb Nyugatiból induló vonat is megáll.

A szobák mellett természetesen közösségi terekből sincs hiány az Ajtósiban, ezek közül a legjelentősebb a földszinten található büfé, ahol egyetemistabarát áron ebédelni is lehet, tavasztól őszig pedig sörkertje is van. Emellett egy nagy klubhelyiség, a félemeleten pedig számítógépterem, könyvtár, tanulószoba, az alagsorban pedig konditerem áll a kollégisták rendelkezésére, sőt még fogorvosi rendelő is van. A sportolók számára a konditermen kívül tökéletes helyszín a Városliget, ahová rengetegen járnak futni a kollégiumból, illetve a 74-es troli Mexikói úti megállóján

Az ADK közvetlen közelében sajnos nincs bolt, de körülbelül 5 perces sétára a Dózsa György útnál található egy CBA, ha pedig nagyobb vásárlásra van szükség, a Puskás Ferenc Stadiontól a 80-as trolival mind a Fogarasi úti Tesco Extra, mind az Arena Pláza 10 percen belül megközelíthető. Emellett pedig gyalog 10 percre a Reiner Frigyes parknál egy éjjel-nappali élelmiszerbolt is található.

Az Ajtósi egyik előnye sokak számára, hogy az egyik legnyugisabb az ELTE kolijai közül. Sosem zavarnak meg hangoskodással a tanulásban vagy a pihenésben, és a többi kolihoz képest viszonylag csendes és kevesebb közösségi programot kínál. Ennek ellenére a kolis diákbizottság igyekszik változatos programokat szervezni a bentlakóknak: szeptemberben gólyahetet rendeznek, év közben pedig lángos- és hot dog-estek, filmezések és kolibulik vannak egy-két havi rendszerességgel.

Palcsek Balázs