Kőrösi Csoma Sándor Kollégium

Cím: 1118. Budapest Dayka Gábor utca 4.
Email: postamester@csoma.elte.hu
Telefon: (36 1) 319-0999
Kollégiumi Diákbizottság Elnöke: Adonics Adrienn (kcssk-elnok@kolhok.elte.hu)
Férőhely: 1077
PPK-s lakók száma: 60 
Szobák: 3 ágyas 175 db, 2 ágyas 276 db
Kollégiumi Díj: 15.320Ft/hó

A Dayka Gábor utcában, a 4-es szám alatt áll Budapest egyik legnagyobb „háza”, az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiuma. A két, illetve háromágyas szobákban minden megtalálható, amire egy kollégistának szüksége lehet, vagyis van internet-hozzáférés és fürdő. A kétfős egységek osztoznak a fürdőn az egyik szomszédjukkal, míg a valamivel nagyobb, háromfős szobáknak külön tisztálkodó helyisége van.

Minden berendezés teljesen új, és minden szinten találunk konyhát, ahol kedvünkre bűvészkedhetünk a zacskós levesekkel. Mosókonyhából már kevesebb akad, de tapasztalatból mondom, érdemes megtanulni azt a három kattintást, amire szükségünk lehet a nyolc mosógép valamelyikénél, ugyanis összekoszolni számos helyen tudjuk magunkat: konditeremben, tornateremben, kosárpályán, focipályán, ügyesebbek pedig a könyvtárban.

A konditermet 2500 forintért használhatjuk fél éven keresztül, időkorlát nélkül. Lehet, hogy az eszközfelszereltség nem túl bőséges, de ennyi pénzt bőven megér az, hogy nyárra ne csak a füzetünkben legyenek kockák. A tornatermet és az ott lévő három ping-pong asztalt bárki szabadon használhatja, aki pedig szervezett keretek között szeretne mozogni, választhat az aerobic és a kettlebell edzések között. A rekortánnal borított kosárpályán négy palánk várja a fiatal tehetségeket, igaz ezekre ráférne egy felújítás, de a hiányzó hálók nem szokták zavarni az ide letévedőket. A legnagyobb sikernek örvendő hely pedig egyértelműen a műfüves focipálya. A szellemi feltöltődésről a könyvtár gondoskodik, ahol akár meg is vásárolhatjuk a nekünk tetsző könyveket, jóval a bolti ár alatt.

A kollégiumi közösségi élet alappilléreit a klubok biztosítják, jelenleg hat működik belőlük. Idősebb-fiatalabb, kisebb-nagyobb, bulizósabb-csendesebb; mindenki talál kedvére valót. A szorgalmi időszak minden hetében zajlik valamilyen klubos rendezvény, amik közül a legnagyobb sikernek a bulik és az „etetések” örvendenek – ilyenkor egy egyszerű, saját készítésű ételt (hot-dog, lángos, spagetti stb.), hallgatóbarát áron kínálnak a társaságok. Az egész klubos életnek két kiemelkedően fontos eseménye van, a Showhajtás és a Budaörsi napok. Előbbi egy komolyabb, inkább versengős hangvételű hétvége november elején, utóbbi pedig egy lazább, koncertekkel színesített hét tavasszal. Természetesen nem csak ezek jelentik a klubos tevékenységeket, de a többi program, mint például a kirándulások már a nyilvánosság elől rejtve zajlanak.

Annak sem kell szomorkodnia, aki nem szeretné elkötelezni magát egyik klubnál sem. Évente kétszer rendeznek kultúrhetet, ekkor professzorok, meghívott előadók tartanak kötetlen hangvételű prezentációkat a legkülönfélébb témákban. Az itt elhangzottakat aztán mindenki megvitathatja egy korsó sör mellett a büfében, ugyanis erre is van lehetőség a kollégium falain belül. Olcsó árakkal, kolis pultosokkal, rengeteg sportcsatornával lehet kikapcsolódni az új bőrfotelokban. Kisebb rendezvények is akadnak, a teaházak, filmklubok, LAN-partik, számháborúk minden érdeklődőt szívesen látnak, a kollégiumi gólyatábor pedig minden friss beköltözőnek kötelező program.

A lakók nagy része a közeli Lágymányosi Campuson tanul, ide fél óra alatt el lehet jutni a BKV közreműködésével Viszont szép számmal laknak PPK-sok is a koliban, ők maximum 45 perc alatt beérhetnek az óráikra. A 4-es villamos végállomása, azaz Újbuda-Központ az 53-as, a 150-es és a 152-es, a 6-os villamos végállomása, azaz a Móricz Zsigmond körtér a 253-as, a Déli pályaudvar pedig a 139-es, a 140-es és a 140a buszokkal közelíthető meg.

Élelmiszerbolt körülbelül száz méterre található, vasárnap is nyitva tartó CBA pedig a Déli pályaudvarnál, öt megállóra a kollégiumtól.

 

Palkó Márton