Hangolódj a kiutazásra

Tervezel Erasmust, de nem tudod, mire számíts? Már el is nyerted az ösztöndíjat, de jól esne néhány tanács? Az alábbiakban olyan hallgatók tapasztalatait olvashatod, akik már átélték a fergeteges Erasmus-élményt. Megkértük őket, osszák meg az öt legfontosabb intelmüket, ami nekik segített átvészelni a nehezebb pillanatokat, és még emlékezetesebbé tenni a boldog időszakokat.

 

GABI

Szak: Pszichológia
Fogadóegyetem: Rijksuniversiteit Groningen, Hollandia
Kiutazás ideje: a BA második évében

Légy ott minden rendezvényen!

Főleg a külföldön töltött idő elején még nagyon elveszettnek érzi magát az ember. Az egyetemek azonban rengeteg lehetőséget adnak a diákoknak, hogy megismerkedjenek. Sok olyan program van, ami kifejezetten Erasmusos diákoknak lett kitalálva, de érdemes megismerkedni a helyiekkel is, akik rengeteg segítséget tudnak nyújtani abban, hogy mit hol tudsz beszerezni, hová érdemes mindenképp elmenni.

Építs kapcsolatokat!

Érdemes minél több emberrel megismerkedni, törekedni arra, hogy szoros barátságok köttessenek. Ezek a kapcsolatok átívelnek egy Erasmus féléven, és néhány héttel az után, hogy hazajöttél azon kapod magad, hogy már egy újabb országba utazol – ezúttal látogatóként.

Csak a koli!

Ha választhatsz kollégium és albérlet között, érdemes kollégiumba költözni. Az albérlet rengeteg szabadságot ad a kollégiumhoz képest, viszont sokat segíthet, hogy egy koliban mindig találsz csoporttársakat, akik tudnak segíteni, ha elakadtál a tanulnivalódban, és mindig lesz valaki, akivel végig tudod beszélni az utat a suliig.

Lépj ki a komfortzónádból!

Ha olyasvalaki vagy, aki jobban szeret inkább otthon ülni és tanulni vagy csak olvasgatni (esetleg sorozatozni), tedd félre a megszokott dolgaidat egy kicsit, és lépj ki a nagyvilágba. Járd be a várost, ismerj meg új embereket, ne félj a változástól!

Egy dolog, amit bárcsak tudtam volna a kiutazásom előtt:

Az ELTE teljesen elengedi az ember kezét, nem sokat segít a kiutazás megszervezésében. Nem érdemes őket papírokkal vagy kérdésekkel zaklatni, mert nem szokott idejük lenni arra, hogy válaszojanak. Érdemes viszont felvenni a kapcsolatot korábbi Erasmusosokkal, ők rengeteget tudnak segíteni abban, hogy megválaszolják a felmerülő kérdéseidet.

 

PANNI

Szak: pszichológia
Fogadóegyetem: Sapienza-Universita di Roma, Olaszország
Kiutazás ideje: az MA első évében

Barátkozz a helyiekkel!

Ők azok, akiken keresztül sokkal inkább meg tudod ismerni a fogadóországot és a kultúrát, mint a többi nemzetközi diákkal.

De barátkozz a többi Erasmusossal is!

Mindig jól jöhet, h van pár barát Európa-szerte, akiknél később couch surfingelni tudsz. 🙂

A szálláskeresést ne hagyd az utolsó pillanatra!

Különösen azokban a városokban, ahol nagyon telített az ingatlanpiac. Ha későn kapsz észbe, lehet, hogy már csak a drága helyek közül válogathatsz…

A tervezett kirándulásokkal se várj az utolsó pillanatig!

Nehogy az legyen a vége, hogy idő hiányában ki kell hagynod őket.

Nyugodtan válassz olyan helyet, ami nincs a listán!

Ha találsz egy olyan helyet, ahol van a neked kellő szak, és a tanterv valamelyest összeegyeztethető a PPK-s mintatantervvel, akkor bátran írj nekik, valószínűleg hajlandóak lesznek szerződést kötni az ELTE-vel.

 

SÁRI

Szak: pszichológia
Fogadóegyetem: Københavns Universitet, Dánia
Kiutazás ideje: a BA második évében

Írj bakancslistát!

Nagyon sokat segíthet, ha rögtön az érkezésed után (vagy még előtte) megtervezed, milyen városokba, múzeumokba szeretnél ellátogatni a választott országodban. Ha nincsenek terveid, könnyen összefolynak a napok, és rövidesen azon kaphatod magad, hogy az öt hónapból már három letelt, és még a negyedét sem csináltad meg a tervezett programoknak.

Tanuld és használd bátran a helyi nyelvet!

Előny, ha olyan helyre utazol, aminek már beszéled a nyelvét, ha pedig nem, vágj bele! Sok helyen kínálnak ingyenes állami nyelvtanfolyamokat, és a legtöbb egyetemen is fel tudsz venni kezdő órákat.  A nyelvtudás közelebb visz téged a helyi kultúra és az emberek megismeréséhez, és lehet, hogy megmosolyognak a boltban, ha béna kiejtéssel kéred a kávét, de biztos, hogy értékelni fogják.

Dekoráld ki a szobád!

Sokan ideiglenesnek élik meg az Erasmust, és azt gondolják, erre a pár hónapra igazán nem érdemes kidíszíteni a szobádat, szerintem viszont sokat segít abban, hogy otthonosnak érezd magad az elsőre talán idegen környezetben. Nincs abban semmi rossz, ha érzelmileg kötődsz a lakásodhoz, még ha ilyen rövid is az idő, amit benne töltesz.

Mondj igent a bulilehetőségekre!

Nagyon sok múlik azon, hogy az első néhány hétben mennyire vagy nyitott a barátkozásra, bulizásra. Egyben ez a legnehezebb időszak is, mert sok pénzt kell kiadnod, és még az ösztöndíj sem érkezik…mégis próbálj meg minél több lehetőséget találni az ismerkedésre, mert általában ekkor találod meg azokat az embereket, akikkel a következő pár hónapod nagy részét együtt fogod tölteni.

Vezess listát a kiadásaidról!

Hasznos lehet, ha minden vásárlás után elteszed a blokkokat, és a hónap végén összesíted, mennyit költöttél az elmúlt időszakban. Persze néha rossz érzés látni, mennyi pénzt vertél el egy bulizós estén (főleg ha drága országban vagy), de legalább megtanulod beosztani az ösztöndíjadat, hogy az utolsó hetekre is elég maradjon.

Egy dolog, amit bárcsak tudtam volna a kiutazásom előtt:

Azt, hogy nincs olyan, hogy etalon Erasmus.  Nincs megszabva, hány életre szóló barátságot kell kötnöd, hány buliba vagy múzeumba kell elmenned a kinttartózkodásod alatt, éppen ezért ne érezz bűntudatot, ha a dolgok másképp alakulnak, mint tervezted. Merj rugalmas lenni az elvárásaiddal, mert azok az élmények, amik végül sajátossá teszik majd a Te Erasmusodat, a legváratlanabb  helyzetekből is adódhatnak. 🙂

 

BOGI

Szak: pszichológia

Fogadóegyetem: Université de Toulouse, Franciaország
Kiutazás ideje: a BA második évében

Barátkozz helyiekkel!

Az Erasmusos közösség mindig nagyon színes és eseménydús, de érdemes időt szánni arra, hogy helyiekkel ismerkedj, mert így ismerheted meg a kultúrát.

Önkénteskedj!

Ha anyagilag megengedheted magadnak, hogy nem dolgozol az Erasmus féléved alatt, akkor feltétlenül önkénteskedj! Nagyon sok klassz embert megismerhetsz és olyan lehetőségek tárulnak eléd, amiről egy átlagos külföldinek még csak tudomása sem lehet.

Sportolj az egyetemen!

Ha van egyetemi sport, mindenképpen használd ki!

Élményeket gyűjts, ne tárgyakat!

Legyél olyan aktív, amennyire csak lenni tudsz! Utazz sokat, nézz szét a környéken, ahol laksz majd hónapokig!

Keress olyan embert,aki lakott már a városban (vagy akár ott is tanult) ahova menni fogsz!

Nagyon nagy segítség olyannal beszélni, aki tudja hogy mi a dörgés. Ne félj segítséget kérni olyan embertől, aki bármit is tudhat az adott helyről/egyetemről. Téged is bátorsággal és önbizalommal fog eltölteni, ha úgy mész ki, hogy nem egy totálisan idegen hely vár rád.

Mi az, amit jó lett volna, ha már a kiutazásod előtt tudsz?

Én nagyon szerettem volna tudni, hogy milyen szakkörök/ szabadidős lehetőségek vannak a külföldi egyetemen. Ezen kívül, hogy milyennek képzeljem el az órákat, hasonlóak-e, mint itthon, hogyan készüljek egyáltalán.

 

ROBERTA

Szak: pszichológia
Fogadóegyetem: Edinburgh Napier University, Skócia
Kiutazás ideje: a BA második évében
Keress magadnak programokat!

Kövess be pár helyi Facebook-eseményes oldalt, kezdetben kérdezz rá akár egy free walking tour közben, hogy miket érdemes, és használd ki, hogy az algoritmus hasonló dolgokat fog feldobálni! Két-három interested event-jelölés után nekem már kellemesen tele volt a falam helyi ingyenes (!) színházzal és kiállításokkal.

Spórolj a bevásárláson!

A polcok alján elterülő leárazott kaják a legjobb barátaid. Pozitívum: finom, minőségi, negyedannyiba kerül. Negatív: pár napon belül el kell készítened. Trust me, a félév végére radar-látásod lesz a kis sárga-narancs 30%-olt címkékre! Az Aldi és a Lidl mindenhol főnyeremény. Ha az első hónapban minden kiadást felírsz, tudni fogod, miből-hogyan-mennyire, és ez nagyon felszabadító érzés, keretet ad az egész hónapnak.

Hogyan találj barátokat?

Lehet, hogy nehéz lesz az eleje. Ne keseredj el, ha azt látod, hogy mások már mennyire jóban vannak! A tengerentúli diákok általában majdnem egy hónappal korábban érkeznek a fogadóországba, mint mi, és hamar összerázódnak. De ne felejtsd el, aki egy ilyen programra jön, minél több embert és kultúrát szeretne megismerni. Mindig lesz helyed, és mindig lesz társaság, így ne ess kétségbe.Ha úgy érzel, kezdeményezz te is bátran! hívj át négy-öt embert egy jó filmre, vagy főzzetek, és legközelebb már ők is hívnak, téged is visszahívnak, beindul a körforgás.

Utazz!

Bárhová menj is, iszonyat izgalmas az ország többi részét is felfedezni. A kontinentális Európában szerintem érdemes a diák-kedvezményes vonatokat nézni, az Egyesült Királyságban pedig nagyon olcsón le lehet csapni buszokra, vagy néha a repjegy is csodás. Ha pedig semmi más nem maradna – stoppolj (azért ezzel óvatosan, nem biztos, hogy mindenhol jó élmény). A legjobb rész talán mégis az lesz, amikor pár nap kalandozás után visszaérsz – és már azt érzed, hogy hazajössz a csere-városodba.

Csatlakozz egyesületekhez!

Ha valahol gyanúsan pang az Erasmus-élet, akkor esélyes, hogy egyéb egyetemi körökben szerveződnek a diákok. (mert valahol kell lenniük.) Az Egyesül Királyság területén szinte biztosan, de lehet, máshol is kiépült Society-rendszer van, ami az egyetem minden, nemzetközi vagy full-time tagjának elérhető. Ez azt jelenti, hogy egyetemi támogatással működő, önrendelkező körök, amik egy-egy közös érdeklődésre alapulva (legyen az íjászat, hacking/programozás, hip-hop tánc, kórus vagy színjátszó) működnek, minden annyi, amennyit a tagok beleraknak. Nekem egy családot adtak.

Merj kérdezni!

Olvasd el a szakirodalmat év közben, nehogy a vizsgaidőszakban eszmélj rá, hogy hatalmas az anyag. A legelején kérdezd ki részletesen a tanárokat, hogy mik a követelmények, minden kis információ fontos! Ha egyedül, vagy kevesen kerültök cserediákként egy helyi kurzusra, lehet, hogy már mindenkinek nyilvánvaló, hogyan épül fel a vizsga, vagy miként kell megírni egy conclusion-t. Fontos, hogy itt ne az Erasmusos barátaidra hallgass, mert a különböző szakok között nagy eltérések lehetnek a vizsgák típusában.