Damjanich utcai Kollégium

duk
Cím:
1071. Budapes, Damjanich utca 41-43
Telefon: +36 1 461-3758
Kollégiumi Diákbizottság Elnöke: Beck Veronika (duk-elnok@kolhok.elte.hu)
Férőhely: 170
PPK-s lakók száma: 21
Szobák:  32 db 3 ágyas, 16 db 4 ágyas, 4 db 2 ágyas, 2 db 1 ágyas
Kollégiumi Díj: 10.320Ft/hó

A Damjanich utcai Kollégium PPK-s hallgatóként egyértelműen a legjobb választás, hiszen a kar épületeinek gyors elérhetősége és a belváros közelsége megkönnyítik az egyetemista éveket!

A kollégium egy speciális gyakorló iskolával közös épületben van, de mindez nem befolyásolja a mi pihenésünket. A gyerekek az első 3 emeleten tanulnak, míg a lakóegységek a 4-7. emeleten találhatóak. Igen, a Damiban lakóegységek vannak, így ne egy megszokott kollégiumot képzeljetek el, ahol szintenként több szoba és egy-egy konyha, illetve fürdő helyezkedik el. Nem, nálunk a lakóegységek révén úgy érezheti magát az ember, mintha egy saját albérletben lakna! Egy lakóegység 10 fős, ami azt jelenti, hogy 2 db 3, illetve 1 db 4 ágyas szoba található egy „mini-albérletben”. Mindezt úgy képzeljétek el, hogy belépéskor egy nappalival közös légterű konyhában találjátok magatokat. Utóbbi nagyon jól felszerelt, hiszen 2 hűtőt, 1 mikrót és 1 kétlapos rezsót is magáénak mondhat minden lakóegység. A nappaliban több asztal és szék biztosítja, hogy mindenkinek legyen hol tanulnia, de a kényelmes fotelek teszik igazán otthonossá a teret. Innen egy ajtón túl nyúlik el a folyosó, mely két oldalról beépített szekrényekkel gondoskodik a tárolásról. A folyosóról nyílik a 3 szoba, a fürdőszoba (a legtöbb lakóegységben van saját mosógép) és egy külön WC. Fiúk számára 2 ágyas szobák találhatóak a kollégiumban.

PPK-s hallgatóként arany élete lehet itt annak, akinek a legtöbb órája az Izabella vagy a Kazinczy utcai épületben van, hiszen a 70-es trolival (mely a kollégium előtt áll meg) előbbi 10, utóbbi 20 perc alatt megközelíthető. Így aztán 2 előadás között hacsak másfél óra szünet is van, bőven haza lehet jönni megebédelni és még a kedvenc sorozatunkból is megnézhetünk egy részt, akkor is kényelmesen megfordulhatunk. Az említett 70-es troli egyébként a Parlamentig közlekedik, így a 2-es metró is könnyen elérhető. Másik végállomása az Erzsébet királyné útja, ahol az 1-es villamosra lehet átszállni. Ha a Király utcánál szállunk le, a 4-es 6-os villamossal még több lehetőségünk van a körúton. A kollégiumnál közlekedik még a 30-as busz is, mellyel pillanatok alatt a Keleti pályaudvaron lehetünk, így a vidékre való hazajutás vagy éppen a 4-es metróra való átszállás sem gond.

A kollégiumban található egy tanulószoba, ha valaki csendesebb, nyugodtabb helyre szeretne elvonulni tanulni. A TV-szoba és a Teaház viszont már a kollégiumi szociális élet színterei. Utóbbiban lehetőség van társasozásra és különféle rendezvények lebonyolítására. A Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat is változatosabbnál változatosabb programokat szervez a bentlakóknak: filmestek, társasest és közös főzés színesíti az itteni életet.

Testmozgásra a tornateremben van lehetőség, ahol jóga, aerobic edzés, sőt még önvédelmi szakkör is próbálja megmozgatni a lakókat. Ha valaki pedig a futás, biciklizés vagy éppen a jégkorcsolya szerelmese, akkor sem kell messze menni, hiszen kollégiumunk a Városliget mellett található.

A kollégium közelében rengeteg lehetőség adott a bevásárlásra. 100 méteres körzetében található gyógyszertár, papírbolt, zöldséges, pékségek és több élelmiszerüzlet is (Spar, Tesco, Coop, illetve kisboltok…tényleg van miből válogatni).

Dávid Szamanta