Vezér úti kollégium

Cím: 1141. Budapest, Vezér út 112.
Email: vuk@kollegium.elte.hu
Telefon: +36 1 363 0044
Kollégiumi Diákbizottság Elnöke: Varga Viktória (vuk-elnok@kolhok.elte.hu)
Férőhely: 353
PPK-s lakók száma: 32
Szobák: 8 db 2 ágyas, 17 db 4 ágyas, 107 db 3 ágyas
Kollégiumi Díj: 9.320 Ft/hó

Budapest zöldövezetében, a XIV. kerületben található az ELTE Vezér úti Kollégiuma, ahol megkaphatod a tanuláshoz szükséges nyugalmat, de a jó közösségi életet sem kell hiányolnod.

A kollégium 9 emeletből áll, minden emeleten található 2 db 4 ágyas, 11 db 3 ágyas és 1 db 2 ágyas szoba, amely ideális pároknak is. A fürdők ugyan koedukáltak, viszont zárható ajtóval rendelkeznek így ez nem okozott még problémát. Mindegyik emeleten van egy jól felszerelt konyha két tűzhellyel, mikróval és vízforralóval, illetve egy hűtőszoba, ahol több zárható hűtő áll a hallgatók rendelkezésére. Külön figyelmet fordítanak a szelektív hulladékgyűjtésre is, külön kuka van az üvegnek/papírnak/műanyagnak, valamint a komposztnak. A konyha mellett minden szinten van egy társalgó asztalokkal, nagy és új tv-vel, rengeteg csatornával, ide bármikor ki lehet jönni, társasozni, beszélgetni. Az első emeleten található a könyvtár, a tanulószoba, illetve a számítógépterem, ahol a gépeket a hallgatók szabadon használhatják. Emellett a mosásra is az első emeleten van lehetőség, 2 ipari mosógép áll a hallgatók rendelkezésére. A mosógépek zsetonnal működnek, melynek ára 200 forint. Két szárítógép és szintenkénti teregetési lehetőség is biztosított a kollégisták számára. Vasalódeszka is található minden szinten, amihez vasalót a portán lehet kölcsönözni. A közösségi helységeket minden nap takarítják, a szobákat a lakóknak kell. Bármilyen meghibásodást a lakók kötelessége jelenteni a portán.
A PPK épületei a kollégiumtól 30-60 percnyire találhatóak. Szinte a kollégium bejáratánál található a 82-es troli megállója, amivel 5-6 perc alatt az Örs vezér térre lehet eljutni, onnan pedig a 2-es metróval pár perc alatt elérhetőek a nagyobb belvárosi csomópontok. Így a Kazyba kb 30 perc alatt, az IZU-ba kb 40-45 perc alatt a BEAC-ra pedig kb 50 perc alatt lehet eljutni. Éjjel sem okoz problémát a közlekedés, több busz is jön a kollégium felé, amelyek érintik a nagyobb belvárosi csomópontokat (Blaha, Astoria).
A közösségi élet is igen pörgős, számtalan programmal várja a hallgatókat a Diákbizottság, illetve a Vezér Hallgatói Egyesület. Rögtön beköltözéskor kerül megrendezésre a Rókaavató, év közben pedig több zenés-táncos mulatságon engedhetitek ki a gőzt (pl.: Halloween-i Buli, Farsangi Buli, Mikulásbuli). Ezen kívül minden évben megrendezésre kerül a Vezér Napok, ami egy 3 napos rendezvény fellépőkkel, előadásokkal, sportversenyekkel, sorversennyel. Mindemellett év közben több teaházzal, koktél- és macaronpartyval, palacsintaházzal, társasjátékesttel várják a hallgatókat.
A sportolni vágyóknak is számos lehetőséget nyújt a VUK. Minden nap különböző rendszeres  sportfoglalkozásokon lehet részt venni, teljesen ingyen (pl.: hip-hop, jóga, kondicionáló torna, piloxing, pilates), emellett csocsó és pingpong asztalok is találhatóak a kollégium nagytermében. A földszinten van egy kisebb konditerem is, súlyokkal, bokszzsákkal, bordásfallal. Futópad ugyan nincs, de a koli környezete nagyon barátságos és zöld, a családi házak közötti kis utcákon jókat lehet futni.

A kollégium közelében több bolt is található. Pár percre, a Fogarasi úton van egy éjjel nappali, másik irányban egy Spar, illetve egy gyógyszertár is. Aki nem rest egy kicsit többet utazni, az pedig az Örs vezér téren az Árkádban és a Sugárban igazából mindent megtalálhat, ami egy plázában előfordulhat. (Interspar, mozi, bowlingterem, fodrász, kozmetika, szolárium, szakrendelések, bankautomata, gyógyszertár).

Szabó Brigitta