Hallgatói pénztárcabarát ajándékötletek tárháza

Összességében három fajta embert ismerek, ha ajándékozásról van szó: az első csoportba tartozók azok, akik utálnak akárcsak belegondolni abba, hogy valamit adniuk kell a másiknak. A második csoportba azok tartoznak, akik elintézik, de nem a kedvencük. Valamint ott vannak azok, akik egyszerűen imádnak ajándékokat adni másoknak (ilyen vagyok én is). Bármelyik típusba is tartozzatok, nagy valószínűséggel mindannyian ugyanabban a cipőben járunk: néha kifogyunk az ötletekből. Hoztam néhány olyan lehetőséget, amely egyetemista pénztárcához is tud igazodni és Budapesten könnyű elugrani ezekre a helyekre.

Arra az esetre, ha többfajta ajándékot egy helyről szereznél be: SZIMPLA KERT

A Szimpla Kertet nagy általánosságban nem kell bemutatnom nektek: ha a Kazy fele sétáltok az Uránia irányából, biztosan láttátok már a helyet. Érdemes a Kert Facebook oldalát figyelni: Lemez Vásár, Szimpla Bolha, Vintage Légy-ott! és Kraft Kézműves Vásár is szokott náluk lenni – hogy csak néhány példát mondjak. Mindegyik eseménynek más tematikája és célközönsége van, de pont ettől olyan izgalmas nyomon követni, hogy melyik hétvégén milyen dolgokat lehet náluk kapni. Nem mellesleg magyar kisvállalkozókat, vagy akár hétköznapi embereket támogathattok azzal, ha az ő terméküket veszitek meg. Ez egy abszolút win-win szituáció, meleg szívvel ajánlom!

Forrás: WeLoveBudapest.com

Szimpla Design – csak stílusosan a Kultúra utcájában!

Ha már úgyis betértek a Szimpla Kertbe, látogassatok el a mellette lévő Szimpla Design Shop-ba, ahol hazai alkotók és vállalkozók hol irodalmi témájú, hol humoros, hol egészen művészi termékeit találhatjátok meg! Érdemes olyan helyeket is felkeresni, ahol ezeknek a magyar kisvállalkozóknak a termékeit tudjátok beszerezni – támogatjátok őket és segítitek az álmaik megvalósulását. Instán is megtaláljátok őket!

Forrás: Szimpla.hu

Könyvmolyoknak: POKET könyvek, antikváriumok a Múzeum körúton, Libri Antikvárium

Kezdjük a POKET-tel: az elmúlt néhány év egyik legizgalmasabb kezdeményezése azzal a céllal, hogy több embert ösztönözzön az olvasásra. Könyveiket megtaláljuk az automatákban és online is, nemtől és életkortól függően szinte mindenkinek tudunk venni egy POKET-et, mindössze 1500 Ft-ért. Kicsi méretének köszönhetően jól elfér bárkinél, így utazás vagy várakozások közepette is magával tudja vinni az ember.

Forrás: Józsefvárosi Önkormányzat

A Múzeum körúton sétálva szinte nincs olyan könyv, amit ne találnánk meg (tapasztalatból mondom: legalább négy antikváriumból léptem ki üres kézzel, majd az ötödikben megtaláltam a hőn áhított Márai Füves könyvet). Amellett, hogy a lehetetlennek tűnő könyveket megtalálhatjuk szeretteinknek, maga a keresgélés is felér egy félnapos programmal.

A Libri oldalán az Antikvárium fül alatt pedig számos kincsre bukkanhatunk anélkül, hogy a padlótól a plafonig érő könyvespolcokat kelljen bogarásznunk és kidugjuk az orrunkat. Különösen a szépirodalmat kedvelők bukkanhatnak az utolsó darabokra, amelyeket máshol nem fognak megtalálni (főleg nem ilyen jó áron).

Pinterest: a mindentudás bázisa

Ha még esetleg nem jártál a Pinteresten, itt az ideje! Főleg angol nyelven keresve rengeteg inspirációt tudunk gyűjteni olcsó, akár saját magunk által elkészíthető ajándékokhoz. Elsőnek HeyJulie és FatimaPanka YouTube videói kapcsán döbbentem rá, hogy a Pinteresten tudatos keresésnek rengeteg ajándékötlet-gyűjtő haszna is van. Szeretnénk egy egyszerű mintát pólóra hímezni? Egy új mézeskalács receptet keresünk, ami cukormentes és vegán? A Pinteresten biztosan fogunk rá találni megoldást.

Sütés? Vágod?

Kíváncsi lennék, hányunknak jut az eszünkbe, hogy süteményt, vagy valamilyen ételkülönlegességet ajándékozzunk. A mi családunkban előszeretettel készítünk egymásnak különleges és ízletes kis édességeket. Sok esetben ezeket az újabb recepteket nem a nagyi könyvében találjuk, sokkal inkább az internet bugyraiban kell kutakodni. Az előbb említett Pinterest is  remek platformként funkcionál viszont ha ti is a 2000-es évek környékén születtetek, biztos vagyok benne, hogy a TV Paprika nem ismeretlen a számotokra. Olyan recepteket nézhettek szüleink és nagyszüleink, amelyek innovatívak és különlegesek voltak, viszont nagyon figyelniük és jegyzetelniük kellett adás közben. Ma már a YouTube és a TikTok, valamint az Instagram is rengeteg receptes videót rejt. Amennyiben olyan személyt kerestek, aki a család minden tagjára figyelemmel tud lenni, legyen az a személy vegán, vegetáriánus, vagy bármilyen ételintoleranciával rendelkező, FatimaPanka Yama Kitchen csatornáját ajánlom. Fati alapvetően vegán ételeket mutat be, amelyek egyszerűen és könnyen variálhatóak a saját ízlésünk szerint.

Forrás: BorcsaPhoto

Szekerezésre fel!

Lépten-nyomon Könyvszekerekbe botlunk Budapesten! Ezek a szekerek számos magyar és idegennyelvű, hazai és nemzetközi író könyveit rejtik, igazi kincsekre lehet bukkanni – végtelenül jelképes összegért! 300-500 Ft-os áron tudunk kifogni egy Ady-kötetet, vagy a hiányzó otthoni gyűjteményünk egy hiányzó darabját! Nem mellesleg a könyvek életét is meghosszabbítjuk, így környezetvédők is vagyunk egyben, nem csak könyvmolyok. 

Kocsmából étterembe, étteremből vásárba: a Gozsdu Green Market

A Gozsdu udvart szintén ismerhetjük, nagyjából 10 perc sétára található a Kazytól és bár az ottani vendéglátóhelyek nem a legolcsóbbak, minden vasárnap megrendezik a Gozsdu Green Marketet, amely a bolhapiacok hangulatát idézi, de színteret ad a hazai kisvállalkozóknak is. Kicsit művészi, kicsit nem mindennapi – olyan vállalkozók és alkotók települnek ki, akikhez öröm időnként vissza-visszanézni. Érdemes megnézni Instán, kik szoktak hozzájuk csatlakozni!

Kincs-szemle

Persze az is fontos szempont lehet, hogyha valaki nagyon különleges dolgokat szeretne ajándékozni, olyanokat, amelyek igazi kincsei lehetnek másoknak. Ilyen lehetőségek gyűjtőhelyeiből szeretnék kettőt említeni nektek:

  • Szia+: hazai kisvállalkozók, alter és mainstream termékek, különleges ruhák és kiegészítők, írószerek, matricák… csak hogy néhány dolgot felsoroljak azok közül, amelyeket itt megtalálhattok! A bolt minden terméke valamilyen társadalmi helyzetre, aktuális történésre reflektál, bizonyos termékek önmagukban is művészi értékkel bírnak. Évek óta visszajárok hozzájuk és folyamatosan bővül a listám, amit onnan biztosan beszereznék. Keressétek őket inspirálódás és gyönyörködés célzattal az Instán is!
  • LoveBug Vintage: egy vállalkozás, amely a bolhapiacozást új szintre emelte! A bolt tulajdonosa, Kertész Violetta egy budai kis lakásból alakította ki üzletét, amely a Mammut Plaza-tól nagyjából 5 perc sétára található. Végtelenül aranyos eladók, jó hangulat és igazi kincsek találhatóak itt, amelyek a világ számos pontjáról érkeztek ide és alig várják, hogy új gazdára leljenek! Ha vonz a secondhand világa és nem csak egy egyszerű farmert, kabátot, vagy akár cipőt keresel, akkor ez lesz a Te helyed! Keressétek a helyet Instán is!

Ha ezek után még mindig nincs ötleted a harmad-unokatesódnak, ne csüggedj! A csokit tényleg majdnem mindenki szereti! (Kivéve persze engem, én egy roppant csoki-válogatós valaki vagyok!)

Gál Panni