KÖSz! – Szexedukáció. Tudatosság. Intimitás.

Rovat: Meccéspontok

November huszonharmadikán az Illyés Sándor Szakkollégium jóvoltából ismét megrendezésre kerül a Szakkollégiumi Őszi Szakmai Ismeretterjesztés (KÖSz!) konferencia az ELTE PPK Kazinczy utcai épületében, amelynek fókuszpontjában idén a szexedukáció, a tudatos szexualitás és az intimitás áll.

Erről és eddigi PPK-s, illetve szakkollégiumi élményeiről kérdeztem az idei KÖSz! konferencia főszervezőjét, Zách Boglárkát, aki másodéves alapszakos hallgató pszichológia szakon, mindemellett animátor, és az Illyés Sándor Szakkollégium tagja.

  • Hogyan döntötted el, hogy pszichológiát fogsz tanulni a PPK-n?

Már kilencedik óta tudtam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, és ennek megfelelően keresgéltem a szakok között. Tizenegyedikben volt egy olyan korszakom, amikor olyanokat is nézegettem, amik abszolút nem az én profilomba tartoznak, például matekos meg infós szakokat (akik ismernek, tudják, milyen béna vagyok belőlük), de végül a pszichológiánál lyukadtam ki.
És hogy miért pont az ELTE? Valahogy csak az lebegett a szemem előtt. Hallottam, hogy más egyetemeken gyakorlatiasabb a szak, azonban szerintem ez nem feltétlenül hátrány, sőt. Ahhoz, hogy jó kutató tudj lenni, és megfelelő szakdolgozatot tudj írni, elengedhetetlen, hogy rendelkezz egy normális kutatói háttérismerettel. Ami a gyakorlati helyeket illeti, azokat a szakkolinak hála, egyébként is lehet találni, hiszen egyik tanár sem utasít vissza, vagy jelenti ki, hogy ne tudna segíteni ebben.

  • Ha már szóba jött a szakkoli, mesélnél egy kicsit az Illyés Sándor Szakkollégiumról?

Persze. Én főként Zelena Dorinán keresztül ismertem meg, nekem ez a második félévem, hogy itt vagyok. Nagyon-nagyon szeretem. Aki hallott már róla, biztos hallotta azt is, hogy a szakmaiság, közösségiség, közéletiség a fő mottó, és fontos, hogy ezek mind jelen legyenek a szakkollégiumban ─ és abszolút jelen is vannak. Nagyon jó a csapat, teljesen családias a hangulat, és tényleg akárki segít akármiben, legyen szó fejlesztésekről, időmenedzsmentről, magánéletről, suliról, személyes problémákról, ötletek kivitelezéséről. Vannak bentlakós tagjaink, és olyanok is, akik nem laknak bent, de szintén a kollégium tagjai. A bentlakó diákoknak azért könnyebb picit, mert az Illyésben a szakkolis tagság azzal jár, hogy van egy külön mintatantervünk az egyetemin kívül, amit követnünk kell, és sok kurzus és esemény a kollégiumban van megtartva, így a bentlakóknak könnyebb megérkezni a kurzusokra. A mintatanterven és a sok eseményen kívül még bizottságokba szerveződünk, amikhez tartoznak bizottsági munkák is pluszban. Nem kevés a feladat, de abszolút megéri.

  • Sokan vagytok most a kollégiumban?

Kicsit több, mint harmincan vagyunk nagyjából. Kevesebben, mint kéne, mert nagyon sok a feladat és a terv, és éppen ezért mindig szükségünk van lelkes, motivált, tenni akaró tagokra. De nagyon jó irányba haladunk, most is sok új tagunk van, és remélhetőleg a következő félévben is így lesz.

  • A KÖSz!-ről és az idei konferenciáról tudnál mesélni egy kicsit?

Alapvetően az Illyésnek kettő konferenciája van a tanév során, az egyik az őszi szakmai (ez a KÖSz!), a másik a tavaszi hallgatói konferencia. Az Akarsz-e játszani? konferencia volt a tavalyi nagy sikerünk, a Rogers Alapítvánnyal karöltve.
Mi most több téma közül szemezgettünk, például természetközeliség, gyereknevelés és hasonlók közül, aztán végül a szexedukáció és a szexuális tudatossággal kapcsolatos témák mellett döntöttünk, éppen azért, mert ez pont egy olyan téma, aminek a megbeszélésére szerintem Magyarországon abszolút szükség van. Hazánkban nem szívesen beszélnek a szexualitásról az emberek, vagy nem úgy beszélnek róla, ahogyan azt kellene. A téma megközelítése még a konferencia keretein belül sem egyszerű, nehéz megtalálni az egyensúlyt a szakmaiság, és az újszerű, nyitott témák tálalása között.

  • Mi motivált arra, hogy elvállald a konferencia főszervezését?

Az előző félévben keveredtem bele jobban a szakkolit igazán érintő dolgokba, mint amilyen a szakmai bizottságban való tevékenykedés is volt. Nyáron merült fel, de ősszel vált véglegessé, hogy átveszem a közösségi bizottságot, és szintén ezen a nyáron merült fel a nevem a szakmai konferenciával kapcsolatban is, csak akkor még képlékeny volt, hogy tudok-e majd annyi energiát belefektetni, amennyi elvárható, hogy valami minőségit hozzunk össze. Aztán ősszel, a Bevonó után elvállaltam a szervezést, és meg is beszéltem a szakkolival, hogy ha kell, biztosítanak segítséget. Ez is a kollégium egyik sajátossága, ha bármiben tudnak, segítenek.
A motivációm főleg az előző években történtekből jön, korábban már eléggé sok szervezésben vettem részt; volt egy kerekasztal-beszélgetés, egy Meccéspontok előadás, az Illyés Multidiszciplináris Konferenciában segédkeztem még, és Bevonót is szerveztem. Nagyon megszerettem a szervezést, és úgy gondoltam, hogy kipróbálnám magam, hogyan tudok csapatban koordinálni. A témákat is eldöntöttük, és szervezzük, hogyan álljon össze, ami nagyon izgalmas folyamat.

  • Mi a célotok a konferenciával?

Az, hogy a szexedukációval és szexualitással kapcsolatos témaköröket felszínre hozzuk, hogy a kérdéses, vitatott pontokat a köztudatba emeljük. Lehetőséget és teret szeretnénk adni az embereknek, hogy ők is foglalkozhassanak vele, és ne egy tabuként gondoljanak rá, mert nagyon sok társadalmi tényező van, ami befolyásolja ezt a gondolkodásmódot, és társadalmi csoportok is vannak, akik érintettek.

  • Kiket gondolsz célközönségednek?

Mivel ez egy szakmai konferencia, ezért nagyon örülnék neki, ha minél több oktatót, illetve szakmailag érintett egyént be tudnánk vonzani, de persze nagyon szívesen látjuk a hallgatókat, meg igazából bárkit, akit érdekel, és megtalálja az eseményt [az esemény linkje az interjú végén – a szerk.]. Alapvetően úgy gondoljuk, hogy ez a téma mindenkit érint, mindenki foglalkozik vele, mindenkivel szembejön, és ez alkalmat ad arra, hogy beszéljünk róla.

  • Van olyan workshop vagy előadás, aminek szervezése kihívást jelentett számodra, vagy amit nagyon vársz?

Így kiemelni nem tudnék egyet, de rendkívül izgalmasnak találom például a nap elején a szexedukációs részt. A napnak a második felére workshopokat terveztünk, amik különböző tabutémákat fognak feszegetni, mint a pornó, az LMBTQ közösség szexualitása, vagy a fogyatékkal élők szexualitása is. Talán ezeket várom a legjobban, ezek azok, amelyek a legjobban feszegetik az emberek határait. Vagy ha belegondolunk, hogy egy általános iskolában vagy egy középiskolában hogyan zajlik egy általános szexedukációs foglalkozás, és ennek milyen hatásai vannak a diákokra, azt is nagyon jónak tartom, ha megvitatjuk ezt a kérdést. Nagyon izgatott vagyok a konferenciával kapcsolatban, úgyhogy mindent várok.

  • A Facebook eseményleírásban olvastam, hogy lesz egy művészettel kapcsolatos program is. Tudsz erre egy példát mondani?

Igen, persze. Az előadásokon és workshopokon kívül lesz még két terem a Kazy alagsorában, ahol egyéb programok várják a látogatókat. Az egyik egy nagyon érdekes, kutyaterápiás program, a másik pedig egy művészterem, amit te is említettél. A lényege az, hogy Dorinának egy kedves ismerőse által kaptunk információt arról, hogy ő milyen szépen is rajzol. Készített egy olyan alkotást, amihez egy-egy mondatot hozzáfűzött, hogy mit is jelent, és ezek iszonyúan ütősek voltak, azok a legegyszerűbb, de mégis legkeményebb mondatok. Úgy gondoltuk, hogy ezt felépíthetnénk, így az egyik tagunk, Kellerwessel Klaus beszállt ebbe a projektbe (majd az ő munkáit is láthatják az érdeklődők), és kerestünk olyan költeményeket, alkotásokat, amelyekben valamilyen módon megjelenik az intimitás.

Link a konferenciához: https://www.facebook.com/events/484472292107583/

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tóth Csenge