Straight up to Startups- avagy a Startupokról mindenkinek

Rovat: Meccéspontok

November 14-én kerül megrendezésre a Hiventures és az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium Startupkról mindenkinek című rendezvénye. Az esemény főszervezőjét, Tóth-Czopyk Zsombort kérdeztem többek között erről és eddigi PPK-s élményeiről.

-Mesélj kérlek egy kicsit magadról, mit lehet tudni rólad?

A klinikai pszichológia teszi ki az érdeklődési köröm legnagyobb részét, de a munka- és szervezetpszichológián belül is több kurzust végeztem itt az ELTE-n, hogy a pszichológia minél több területét le tudjam fedni. A startupokhoz úgy kapcsolódom, hogy a családunkban is van egy vállalkozó személy, így már bele láttam a vállalkozói létbe. Az ELTE-n Nagy Péter Startup univerzum című kurzusát végeztem el.

-Szerinted az ELTE, és azon belül a PPK mennyiben segített téged a szakmai fejlődésedben? Mit kaptál a PPK-tól?

Szerintem nagyon sokban segített engem az ELTE, a PPK-nak nagyon sokat köszönhetek. Elsősorban a tanáraim voltak azok, akik a személyiségükkel és a tanítási attitűdjükkel nagy hatást gyakoroltak rám, próbáltam tőlük minél több tudást ellesni. Nem láttam bele, hogy milyen az ő hivatásszemélyiségük, de hogy hogyan beszéltek másokkal, vagy hogyan tanítottak, azok a készségek nagyon szimpatikusak voltak, és úgy gondoltam, azokat magamévá kell tennem. A tanárok után én szervezeti szinten az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumát mondanám segítő tényezőnek. A szakkollégiumnak köszönhetem azt, hogy én kutatást végzek a SE-n. A harmadik tényező a HÖK volt. Nagyon sok pályázati lehetőséget biztosítottak, lehetett tanulmányi utakra is menni, és ezzel a lehetőséggel éltem is. Így voltam Pécsett a Mentalizációs Egyesület Konferenciáján, ami szakmailag úgy kapcsolódik hozzám, hogy az MBT (mentalizáció alapú terápia) egy olyan megközelítése a személyiségzavaroknak, amit Pesten csak tankönyvekből tanulhatnék. Ott meg élőben találkozhattam például Anthony Batemannel, aki könyvet publikált ilyen témában.

– Szerinted mennyivel ad többet az Illyés, mint egy átlagos kollégium?

Hogy őszinte legyek, nincs sok tapasztalatom egy átlag kollégiumi életről, hiszen én mindig is szakkollégista voltam. Ugyanakkor azt tudom, hogy az egy nagy különbség, hogy nálunk vannak szakmai estek, amit egymásnak, vagy a nagyközönségnek szervezünk olyan témában, amikről azt gondoljuk, érdekes lehet. Ilyen volt például S. Nagy Zita transzperszonális pszichológia előadása. Ugyanakkor vannak extra kurzusok is, ami persze a kreditindexért és a jó jegyekért is pozitív hatású, de leginkább a szakmai előremenetelemben segített. Mindenkinek azt ajánlom, hogy kérdezzen a tanáraitól, mondja meg, mit szeretne tanulni, milyen területek érdeklik, ők pedig segíteni fognak neki. A saját kutatásomat pontosan így tudtam elkezdeni.

-Hogy-hogy eleve szakkollégiumba jelentkeztél?

Amikor idejöttem az ELTE-re én már tudtam, hogy  klinikai pszichológia irányába fogok elindulni. Tudtam azt, hogy a tanmenet szerint nekünk ilyen tárgyunk csak a 4. félévben lesz, én pedig hamarabb akartam elkezdeni ezen a területen a mélyebb tudásszerzést.

-Miért választottad a pszichológia szakot?

Egy általános iskolai tanárom miatt. Számomra ő egy segítő személy volt, aki olyan űrt töltött be az életemben, amire nekem akkor szükségem volt. Tőle nagyon sokat kaptam emberileg, rengeteget beszélgetett velem. Elhatároztam, hogy azt a jót, azt a szeretetet, amit tőle kaptam, szeretném visszaadni az embereknek.

-Mi az a startup?

A startup magyar fordítása azt hiszem a „korai fázisú vállalkozás”. Ez újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozást jelent, amely többsége üzleti modell innovációjával foglalkozik. Ugyanakkor a nagyon gyors bukás is szerepelhet a lehetőségek között. Sok szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki kapjon befektetést vagy hitelt. A Hiventures, ahol én dolgozom, alapvetően befektetőként van jelen, de több fajta konstrukció létezik. Amit ki kell emelnem, hogy az egy elvárás a Hiventures részéről, hogy ami ötlete van a hallgatóknak az a globális piacon is megállja a helyét, ugyanis 3-5 éven belül nagymértékű profitot kell tudjanak előállítani, ami önmagában Magyarországon nem feltétlenül tud megvalósulni.

-Szerinted miért fontos a mai világban már egyetemen beszélni a startupokról?

Szerintem amiről jó beszélni az maga a vállalkozás. Amikor leültem a karok hallgatói önkormányzatainak képviselőivel beszélni, ők azt mondták, hogy a hallgatók nem igazán tudják, hogy hogyan kell vállalkozást indítani, mi az egyáltalán, milyen feltételeknek kell megfelelni hozzá. Mit jelent az, hogy egyéni vállalkozó, KATA, Kft., stb.. A startupról az az általános vélekedés, hogy ez csak informatikusoknak és matematikusoknak szól, holott ez így nem igaz. Persze a startupok leggyakrabban számítógépes programokra, applikációkra épülnek,. Például van fogyatékkal élő személyeknek segítő applikáció, gondoljunk most az alternatív és augmentatív kommunikáció egyes fajtáira. Ezekre a programokra szüksége van olyan embereknek, akiknek a kommunikációjával probléma adódott. Ezért gondoltam, hogy szervezek egy olyan eseményt, amely által az ELTE összes hallgatója meg lesz szólítva, és amely során a résztvevők választ kapnak a startupokkal kapcsolatos kérdéseikre.

-Pontosan mi a folyamata egy startup vállalkozás indításának?

Mindenképp egy jó csapat felépítése az első és legfontosabb lépés. A Hiventures azokat a startupokat támogatja, amelyik legalább két főből áll, azért, hogy ha bármi történik az egyik személlyel, az ne feltétlenül jelentse a vállalkozás megingását. De azért is igényel szerintem több embert egy vállalkozás, mert olyan üzleti tervet, marketingstratégiát is meg kell írni, amihez olyan tudás kell, amivel kevesen rendelkeznek egymaguk. Miután megvan az üzleti terv, be kell küldeni a Hiventuresnek, ahol, ha átmennek a tervek a rostán, behívják a vállalkozni akarókat ún. pitchelni, azaz előadni egy prezentáció keretén belül. Ez azért fontos, mert a későbbiekben jelentkezőknek részt kell venniük például startup versenyeken, vagy beszélniük kell befektetőkkel, más vállalkozókkal, hogy miért érdemes az ő terméküket megvásárolni. Ezután a Hiventures mentorokkal, tréningekkel segíti azt, hogy ezek a vállalkozások aztán el tudjanak indulni.

-ELTE-s nagykövetként mi a feladatod a Hiventuresnél?

Az én legfőbb feladatom a rendezvényszervezés. Ebben a félévben kettő rendezvényünk lesz. November 14-én lesz a Startupokról mindenkinek c. rendezvényünk, a másik pedig decemberben. Ezen felül a kapcsolattartás a feladatom. Én kérem fel azokat az előadókat, akik a rendezvényen részt vesznek. Természetesen a Hiventures segíti az ötletelést, kapcsolatfelvételt és -tartást, segítő kezet nyújtanak, amellett, hogy támogatnak azon dolgok megvalósításában, amiket én gondolok ki.

-Mesélnél a startupokról mindenkinek c. rendezvényről? A rendezvény elején az Innobie fog előadást tartani, ahol a hallgatók bátran feltehetik kérdéseiteket a startupról, a termékről, a vállalkozói létre, bármiről, ami érdekli őket. Ezután a Hiventures részéről Tóth Tamás befektetési menedzser tart előadást az inkubációs befektetési programról. Utána pedig több startupper fog érkezni, akiktől a tapasztalataikat lehet megérdeklődni egy közvetlen beszélgetés keretein belül. Az eseményhez kapcsolódik két nyereményjáték, az egyikben felmérjük, hogy a hallgatóknak mit jelent egy startup vállalkozás gondolata, a másik pedig egy kissé játékosabb formájú: a részt vevő startupereknél matricákat lehet gyűjteni, aki pedig összegyűjti az összes cég matricáját, annak bekerül a neve egy kalapba, majd később esélyes lehet egy tombola nyereményre. Ezzel szeretnénk ösztönözni a hallgatókat, hogy látogassanak meg minden céget, hiszen azt gondoljuk, hogy mindenkitől lehet valami újat és érdekeset tanulni. Az eseményen várunk sok szeretettel mindenkit Zatyival!

https://www.facebook.com/events/1004030653274113/

Tóth Hanna