„Mi az a valódi érzelmi hiány” – Dr. Vizin Gabriella előadása II. rész

Rovat: Meccéspontok

Forrás: Az esemény Facebook oldala

2020. március 17-én 17 órától az ELTE Pszichológiai Intézetében Dr. Vizin Gabriella tart előadást Valóság vagy álarc? A borderline és narcisztikus személyiségzavarral küzdő személyek valódi arca címmel. Vele készült interjúnk második részét olvashatjátok.

Mit tud tenni egy laikus, ha egy hozzátartozója személyiségzavarral él?

Egyrészt mindenképp tanácsolnám, hogy a személyiségzavarral küzdő személy járjon pszichoterápiára. Ezen kívül a hozzátartozóknak nagyon fontos, hogy megértsék az adott személy magatartásának háttértényezőit és próbáljanak elsősorban az egészséges személyiségrészeihez kapcsolódni. A maladaptív magatartások mögött mindig valódi érzelmi szükségletek állnak, ha ezeket felismerjük, megértjük a személyiségzavarral küzdő személyek valódi sérülékeny természetét is. Iszonyú fontos, hogy erre a sérülékenységre jól reagáljunk! Ebben segítheti a hozzátartozót egy szakember vagy valamilyen hasznos önsegítő csoport, esetleg ismeretterjesztő könyv. 

Pszichológusok hogyan tudják segíteni a nem érintett családtagokat?

Leginkább támogatással, közös konzultációkkal, ismeretterjesztéssel.

Milyen kezelések érhetőek el a személyiségzavarral élő személyeknek Magyarországon?

Csoportos és egyéni terápiás lehetőségek is vannak. A bizonyítottan hatékony terápiás módszerek közül ma Magyarországon elérhető a sématerápia, a dialektikus viselkedésterápia és az áttételfókuszú pszichoterápia is. Fontos tudni, hogy személyiségzavarok kezelésében a nemzetközi ajánlások és protokollok is elsősként a pszichoterápiás beavatkozásokat javasolják. Kiegészítő terápiaként alkalmaznak farmakoterápiát. A személyiségzavarok gyógyítása tehát pszichoterápiás keretek között valósulhat meg elsősorban.

Milyen lehetőségeket látsz a személyiségzavarok kezelésében?

Elhivatott sématerapeuta vagyok. Hiszek abban, hogy Jeffrey Young olyan elméletet és gyakorlatot alkotott, amely érdemi áttörést jelent a személyiségzavarok kezelésében. A módszer alapvetően kognitív terápiás szemléletű, de annál sokkal több és azzal, hogy a valódi érzelmi szükségletek (szeretet, empátia, gondoskodás, kötődés, bátorítás, érzelmek kifejezésének szabadsága és reális keretek szabása, stb) felismerésére és kielégítésére helyezi a hangsúlyt, egy olyan biztonságos és elfogadó légkör alakul ki a terápiában, ami valóban gyógyító hatású lehet a személyiségzavarokkal küzdő személyek számára. Számomra ez a járható út személyiségzavarok kezelésében.

Mire számíthatnak a résztvevők az előadáson?

Az előadáson szeretnék a fent említett két típusú személyiségzavarról úgy beszélni, hogy megértsük, mi az a valódi érzelmi hiány, amivel az ilyen típusú személyiségzavarral küzdő személyek küzdenek. És ha megértjük, látnunk kell azt is, mit tehetünk? Mit tehetünk terápiában és mit tehetünk hozzátartozóként? Stigmák nélkül.

Az előadás az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium Meccéspontok rendezvénysorozatának részeként valósul meg. Az esemény időpontja március 17. 17 óra, helyszíne az ELTE PPK Izabella utcai épülete. További információ ide kattintva érhető el.

Kata