KaranTippek: Petra karanténtevékenységei

Rovat: Kult-Óra

Forrás: Internet

Már két hete ki sem mozdultál, (ugye?) és már háromszor kitakarítottad a házat, ledaráltál két sorozatot, elolvastál minden koronavírus hírt, megnézted visszamenőleg az összes PersPeKtíva cikket, és egyébként is többször láttál mindent, ami az Insta vagy Facebook feededben megjelent azóta? Unatkozol?

Egyet se félj, összeállítottam egy listát tippekkel, hogy mi mindent csinálhatunk a bezártságban egyedül és akár együtt is!

Nem is húznám a bevezetést, itt vannak sorrendre váló tekintet nélkül azok a dolgok, amiket érdemes lehet kipróbálnotok a karantén alatt:

  1. Takarítsd ki a házat negyedszer is. Ha unod már ugyanazt nézni állandóan, és kell a változatosság, rendezd át a polcot, sőt, tedd át az egészet máshova, cseréld ki a dekorációk helyeit! Új ház, új én – legalább egy pár napig fel fog dobni a változás, akármilyen kicsi is.
  2. Nézz filmet/sorozatot egy baráttal. Discord, Messenger vagy Skype hívás – teljesen mindegy – a lényeg, hogy két különböző helyen egyszerre tudtok nézni valamit, és megmarad a közösségi élmény. Van egy watch2gether nevű oldal (https://www.watch2gether.com/ ), ha nem hallottatok még róla, annak például pont az a lényege, hogy egyszerre mutatja mindkettőtöknek ugyanazt a videót. De akár képernyőmegosztással is szórakozhattok, vagy ami jól esik – fedezzétek fel a technológiát, csodálatos, hogy olyan fejlett, hogy így is kapcsolatban maradhatunk. És ha nem akartok filmet nézni, a https://hu.boardgamearena.com/join linken rengeteg társasjátékot találtok, ami online együtt játszható.
  3. Végre van időd egy rég elfeledett hobbit elővenni! Hát nem örülsz? Évek óta nem festettél, halomban állnak az olvasatlan könyvek, a sarokban porosodnak a súlyzóid? Most már nem!
  4. Végezz valami alkotó tevékenységet: írj, rajzolj, filmezz, varrj, fess a szobád falaira, találj ki egy játékot, keress valami Pinterestes DIY ötletet. Éld ki a kreativitásod, amire a mindennapokban nincs idő!
  5. Tanulj meg valami új skillt, legyen ez főzés, autójavítás, Rubik kocka kirakása vagy bármi ház körül adódó feladatkör, amit korábban nem teljes biztossággal végeztél. Nézz YouTube tutorialokat, van időd.
  6. Rend, rend, rend! Persze a ház már csillog, de mi van a gépeddel? A családi fotóalbumokkal? A telefonodon össze-vissza lévő képekkel, fájlokkal – most tudod rendszerezni őket.
  7. Vezess be napirendet, és tartsd is be! Többségünknek normális tanítási rend szerint össze-vissza voltak a napjai, néha 9-kor kezdődött az első óra, néha csak du. 5-kor. Viszont legalább ez valami keretet adott a napoknak, ami most nincs/kevésbé számottevő. Szóval akár az órarendedhez ragaszkodsz, akár máshogy osztod be a napjaid, heteid, fontos, hogy ragaszkodj valami rendszerhez, különben szétfolysz.
  8. Meditálj, rakj ki egy puzzle-t, vegyél elő (vagy nyomtass ki) egy felnőtt színezőt, és csak mindlessly merülj bele. A mindennapok rohanása szünetel, hagyd hogy az agyad, lelked is pihenjen kicsit
  9. Mozogj mindenképpen! Jógázz, nyújts, ha nem rajongsz a mozgásért vagy tölts le egy workout applikációt, és válassz valami kemény edzést rajta.
  10. Menj el virtuális múzeumokba, színházi előadásokra (ebből rengeteg van), sportedzésekre (a BEAC is közvetít), hallgass koncertet élő adásban. Keress rá, hátha a kedvenceidről is zajlik közvetítés! A kultúra nem áll meg! 

A lényeg, hogy rengeteg lehetőségünk van így bezárva is, nem kell megakadni, leállni, abbahagyni bármit, amit eddig élveztünk. Igen, nehéz most, hisz komolynak kell lenni abban, hogy vigyázzunk egymásra – de legyünk játékosak is, és ne vegyük el magunktól a szórakozást a mindennapokban, élvezzük és használjuk ki a lehetőségeinket felelősségteljesen. 

Csányi Petra