Karantén-múzeum? Nincs gond, van Gogh!

Rovat: Kult-Óra

A karantén idején talán több „kulturbomba” érhet minket, mint a hektikus, rohanásokkal teli mindennapjainkban. S ezt honnan veszem? Online koncertek, színdarabok, felolvasások kavalkádjával van tele a Facebook idővonala… Ám mindemellett 17 híres művészeti múzeum nyitotta meg online kapuit az érdeklődők előtt. A párizsi Louvre, a görög Benaki Múzeum, a híres Frida Kahlo Múzeum és megannyi lenyűgöző kiállítást járhatunk be virtuálisan és teljesen ingyen.

Mindig is szerettem volna Amsterdamba eljutni, s talán a karantén alatt kerültem ezen álmomhoz a legközelebb, ugyanis az amszterdami Van Gogh múzeum is benne van a bűvös 17-esek körében.  Így számomra nem volt kérdés, melyik múzeumot barangolom be (először).  Az múzeum – mely 1973-ban nyílt meg – a legnagyobb Vincent van Gogh festmény– és rajzgyűjtemény a világon: Vincent van Gogh mintegy 200 festményét, 500 rajzát és 700 levelét tartalmazza. 

A múzeum honlapján választhatunk a háromemeletes építmény szintjei között. Egy szintre ráklikkelve már bele is csöppenünk a múzeum varázslatos világába.  Ahogy a földszintre kattintok, önarcképek kavalkádja fogad.  Zöld szemek, vörös szakáll, barázdált homlok, hol kalap, hol szivar.  Megtudhatjuk túránk során, hogy Vincent van Gogh élete folyamán 35 önarcképet festett. Mielőtt ebből az önimádatra gondolnánk, ennek praktikus magyarázata van. Van Gogh mindig is szeretett volna portrékat festeni, de modellhiányban ezt az egyszerűbb és költséghatékonyabb módszert választotta: lefestette önmagát. 

Egy önarckép 1887-ből 

A fölszint után az online világ megkímélt a lépcsőzéstől, és egy kattintással az első emeletre kerültem. Itt muszáj megjegyeznem, hogy a Google Maps ezen nézetében rendkívül egyszerűen el lehet veszni a múzeum termei között (nekem legalábbis egyből sikerült).  Ezen a szinten képek 1883-tól 1889-ig tartó időszakban készültek. A festő nem hagy minket unatkozni, rendkívül nagy változatosság figyelhető meg az alkotások között. Vincent van Gogh kezdetben a parasztok és bányászok életét festette meg, sötét, barnászöld árnyalatokkal. Talán a legnagyobb visszhangot a „Krumplievők” c. műve váltotta ki. Az alkotás megszabadul a parasztokat korábban övező pátosztól, s egy depresszív realista képet tár elénk. Fáradtság, füstszag, szürkeség, kimerültség – üzeni a Krumplievők.

Krumplievők 1885

A termek falain olvasható, hogy a festő sokat tanult annak érdekében, hogy minél precízebben ábrázolja az emberi testet. Ennek jegyében, egy cigarettázó csontvázat ábrázoló kép égett a memóriámba. S mégis mi fogalmazódott meg bennem az alkotás kapcsán? Vincent van Gogh amellett, hogy jó humorérzékkel rendelkezett, valószínűleg az egyetemen is 5-öst kapott anatómiából….

Koponya égő cigarettával, 1886

A második emeletre „lépcsőzve” közelebb kerül a látogatóhoz a művész, ugyanis szó szerint baráti hálója jelenik meg a falakon. Van Gogh művészbarátainak festményei bensőséges hangulatot keltve színesítik a kiállítást. Ám bevallom, az emeletek közül a harmadik lett a kedvencem. Ezen a szinten a festő utolsó életszakaszának művei tárulnak elénk, ahol a képek beszélnek hozzánk: virágokkal teli kertek, a búzakalász hullámzása, lenyűgöző tájak, érzelmekkel átitatott ecsetvonások. Talán a legjobban a „Fagyökerek és fatörzsek” c. olajfestmény ragadott meg. Első látásra a mű nem más, mint élénk színek és van absztrakt formák kavalkádja. A koncepció csak akkor válik érhetővé, ha közelebbről és hosszabb ideig nézzük az alkotást. A homokos sárgásbarna erdei talajból előbukkannak a fa erőteljesen ábrázolt gyökerei, és értelmet nyer a kép. Van Gogh gyakran vágott ki az egészből csak egy kisebb részletet, ezzel megteremtve alkotásai egyediségét. 

Fagyökerek és fatörzsek, 1890

Összességében elmondhatom, hogy egy színvonalas múzeum-barangolásban volt részem. Nemcsak az alkotások, hanem maga az épület designja, a falon megjelenő pókhálóábrázolással megoldott kapcsolati hálók, a hatalmas ábrák mind kitűnő emlékvilágot teremtenek a művész számára. 

Ha te is szeretnél ellátogatni paplanba bújva vagy a nappaliban lazítva a 17 csoda valamelyikébe, csupán erre a linkre kell kattintanod (és lépcsőznöd sem kell): https://www.weareteachers.com/virtual-museumtours/?fbclid=IwAR2TYUmucyyStgkE0v9ik12K2P2Dkd3FaNeAg9teTdxog5W0OLo4V8bY2uM

A Van Gogh Múzeumot pedig itt találod: https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en&date=1888

Papp Ágnes

A cikkben megjelenő képek forrása a múzeum honlapja.