Instakompatibilis recept kompánia – Réka és a konyha kapcsolata

Z generációs egyetemistaként azon fiatal felnőttek közé tartozom, akik az Instagram „food aesthetic” tartalmainak hatására kezdtek el a konyhában sürgölődni. Rátaláltam egy nagyon tolakodó, szívszorongatóan szép ételeket posztoló orosz Instagram-oldalra, amely a @memuary_ nevet viseli. A képeit böngészve nap, mint nap vágyakoztam egy-két finom falatra, majd beültem egy felkapott reggelizőhelyre, hogy igényeimet kielégítsem. A koronavírus-járvány karantén időszakában rádöbbentem, hogy valójában én is el tudok készíteni bármit, amit szeretnék. A konyhában időnként ellestem édesanyámtól egy-két fortélyt. Szépen lassan rátaláltam azokra a felhasználókra, akiknek a látványos Instagram képei mögött valódi tartalom van: tudás és receptek. Elkezdtem követi a Street Kitchent, Kárai Dávidot, Marton Adriennt és Lila fügét. Olyan magyar Instagram felhasználókról van szó, akik gasztronómia terén nagyon inspirálóak. Kreativitásra ösztönöznek, kezdőként is. A konyhában végre a tettek embere vagyok, nem csak tétlen szemlélődő.

Most megmutatom nektek a két legjobb receptet, amelyeket magam is elkészítettem. Igazi sikertörténetté váltak, és nem mellékesen Instakompatibilis végeredményként tálalhatóak, hiszen népszerű és esztétikus ételekről van szó.

Házi pad thai

Tapasztalataim alapján az ELTE PPK hallgatói és a Padthai Wokbar között valami különös kapocs van. Bárki, akivel az utóbbi időszakban beszéltem, nosztalgikus vágyakozással tekintett vissza a Budapest különböző közterein elfogyasztott gigantikus pad thai adagokra. A jó hírem az, hogy ezt az ízélményt otthon is megteremthetitek magatoknak. Más lesz, de garantáltan finom, és a tiétek.

Hozzávalók kb. 2-3 adaghoz:

A szószhoz:

  • 3 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál szójaszósz
  • ½ dl víz

A tésztához:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg csirkemell filé
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • ½ csomag Shan’shi rizstészta
  • 2 evőkanál Shan’shi babcsíra
  • 2 evőkanál sótlan pörkölt mogyoró

Elkészítés:

  1. A szósz összes hozzávalóját keverjétek össze és tegyétek félre.
  2. A tésztát négy részre osztva találjátok majd a csomagolásban. Vegyetek ki kettőt, majd a csomagoláson található utasítások szerint főzzétek ki. Felhasználásig tegyétek hideg vízbe. Utóbbi utasítás nagyon fontos, hogy az állaga jó legyen.
  3. Kockázzátok fel a csirkemellet.
  4. Az olajat hevítsétek fel egy wokban, vagy egy nagy serpenyőben, majd kezjétek el megpirítani benne a kockára vágott csirkemellet.
  5. Az újhagymát szeleteljétek fel nagyobb darabokra. A sárgarépát vágjátok vékonyra, úgynevezett „julienne” méretre. Utóbbi elnevezés arra a kinézetre utal, amelyet a salátakeverékekben is látni szoktatok.
  6. Mehet bele a vékonyra vágott sárgarépa és a nagyobb darabokra szeletelt újhagyma.
  7. Ismét pirítsátok kicsit, legvégül adjátok hozzá a felkockázott fokhagymát.
  8. Kicsit verjétek fel a tojásokat. A wok egyik oldalán csináljatok helyet, öntsétek bele. Gyorsan keverjétek fel és néhány másodpercig süssétek, amíg kissé meg nem szilárdul, majd keverjétek össze a wok tartalmával.
  9. A tésztáról szűrjétek le a hideg vizet, majd dobjátok a wokba. Keverjétek át és locsoljátok meg a korábban elkészített szósszal. Az egészet alaposan forgassátok össze.
  10. Babcsírával, valamint aprított mogyoróval megszórva tálahatjátok.

Pro tipp:

A bevásárláshoz meleg szívvel ajánlom a nagyobb Spar és a Tesco áruházakat. Személyes tapasztalat, hogy a babcsírát ott szereztem be legegyszerűbben. Mindig van az ázsiai alapanyagok között, csak leemeltem a polcról.

Cinnamon roll

A cinnamon roll az esztétikus Instagram posztok zászlóvivője. Sokak fantáziáját megmozgatja, csak rá kell nézni, és azonnal elolvadunk, akárcsak a sodó a csigák tetején. Legtöbben a Bite Bakery kínálatából kóstolják meg először, de egyre több pékség és cukrászda repertoárjába tartozik már bele. Szeretném, hogy ez egy olyan finomság legyen, amelyet mostantól bármikor elkészíthettek, ha egy kis diabéteszhez van kedvetek!

Hozzávalók kb. 18 darabhoz:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • csapott kávéskanál só

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek fahéj

A mázhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsátok meg, tegyetek bele egy evőkanálnyi cukrot, és morzsoljátok bele az élesztőt. Az élesztőnek fel kell futnia, amihez tökéletes tejhőmérsékletre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha túl meleg a tej, akkor a kis élesztő baktériumok meghalnak, de ha túl hideg, akkor nem kelnek életre. A langyosnál egy kicsit melegebb hőmérsékletű tejben – amibe még bele tudjátok dugni az ujjatokat – habosítsátok fel a az élesztőt.
  2. Amíg felfut, addig mérjétek a robotgép üstjébe a lisztet, a porcukrot, a sót. Adjátok hozzá a többi hozzávalót is, és dagasszátok be a tésztát géppel, vagy gyúrjátok be magatok. Szépen álljon össze a tészta, ne legyen nyúlós-ragacsos, ha mégis az, akkor adjatok hozzá egy kevés lisztet.
  3. Formáljatok belőle gombócot, majd lisztezzétek meg a felületét. Takarjátok le egy konyharuhával, és hagyjátok kelni egy órán át. Nem fog nagyon megnőni, a sok vaj nem engedi neki.
  4. Ha megkelt a tészta, nyújtsátok ki szép nagy téglalapra, kb. 3 mm vastagra. Ha nem szeretnétek nagy csigákat, akár kettő téglalapot is csinálhattok belőle.
  5. Kenjétek meg az – egy vagy két – tésztát olvasztott vajjal, és szórjátok meg a cukorral elkevert fahéjjal.
  6. Csavarjátok fel a tésztát. A tekercset szeleteljétek fel, kb. másfél centis darabokra.
  7. Tegyük a csigákat sütőpapírral borított tepsibe, lazán egymás mellé. Kapcsoljátok be a sütőt 190 fokosra (alsó-felső), amíg melegszik, addig még kicsit pihennek a csigáink.
  8. Ha felmelegedett a sütő, süssük meg őket 20-25 perc alatt.
  9. Ha elkészültek a csigák, jöhet a mázazás.
  10. Az olvasztott vajba keverjétek bele a porcukrot, ehhez adjátok hozzá a mascarponét, és jól keverjétek el. Ha nem akar engedelmeskedni, mikróban 10 másodpercekkel melegítsük addig, amíg kezelhetővé nem válik. Kenjük le jó vastagon a csigákat, még forrón.
  11. Tálalhatjátok!

Pro tipp:

Édesanyám 20 éve készít kelt tésztát, és nagyon jártas a konyha világában. Ennek ellenére ez az első olyan kelt tészta receptje, ami még másnap is igazán frissnek hat egy kis mikrózás után. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt én találtam neki. Ezért ezesetben a pro tippem az, hogy ezt a tészta receptet bátran használjátok más kelt sütemények elkészítéséhez is! (pl.: túrós batyu)

Remélem, hogy az elkövetkezendő hetekben összefutok majd néhány PPK-s Instagram tartalommal, amelyek saját kezűleg, otthon elkészített ételek születését adják hírül. Külön öröm számomra, ha ezen két recept valamelyikét használjátok. Jó étvágyat!

A cikkben található képek Gyura Réka archívumából származnak.

Gyura Réka

Felhasznált receptek:

Kárai, D. (2021): Pad Thai egyszerűen. https://www.karaidavid.hu/pad-thai-egyszeruen/

Mai, M. (2018): Amerikai fahéjas csiga, azaz cinnamon rolls. https://maimoni.cafeblog.hu/2018/01/18/amerikai-fahejas-csiga-azaz-cinnamon-rolls/