Kéktúrázás – Neked is elég egyetlen gondolatszikra, hogy belevágj?

Ha a népszerű magyar utazóblogger, Szombati Orsolya, a Traveladdict blog szerzője is belevágott az 2021-es év kezdetén az Országos Kéktúrába, mi miért ne tehetnénk?

Az utazást kedvelők számára egyre kevésbé kell bemutatni a Traveladdict blog szerzőjét és az azonos nevű, immár tízezer követővel büszkélkedhető Instagram-profil tulajdonosát, Szombati Orsolyát. Sokan tudják róla azt is, hogy 2015-ben egy életmentő műtétet követően kezdte el járni a világot, ugyanis saját bevallása szerint, amikor utazik, akkor érzi legjobban azt, hogy él, második esélyt kapva erre az élettől. Sorait olvasva nemcsak részeseivé válhatunk a kalandjainak, de átragadhat ránk a fiatal nő élni akarása és utazási szenvedélye. Nem véletlen, hogy követői is adnak a szavára és előszeretettel keresik fel az általa ajánlott helyeket.

2020-ban a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében Orsolya is a kezdetektől fogva kiállt előbb a #stayathome, majd az #utazzitthon mozgalom mellett. Bár elmaradt tíz tervezett külföldi útja, nem búslakodott: túrabakancsot ragadott és nekiindult a magyarországi kincsek felfedezésének, mondván: „az utazás nem az országhatár átlépésével kezdődik”. Idén pedig ameddig csak kellett, pontosabban, amíg jónak érezte, folytatta hazai felfedezéseit, de úgy, hogy belevágott valami újba: az Országos Kéktúrába. A hírt még az év elején jelentette be az Instagramon egy olyan képpel, amelyen kezében tartja a híres kékfüzetet, ami minden kéktúrázó alapkellékei közé tartozik. „De jó!” – kiáltottam fel a fotót látva – „Orsi is követni fogja a fákra festett kék jelzéseket, átgyalogol az országon, és így ő is tagja lesz ennek a mozgalomnak!”. Aztán a következő pillanatban jobban belegondolva rájöttem, hogy nem is tudok sokkal többet erről a speciális túrázásról, pedig tavaly még a National Geographic Travel is kiválasztotta a Kéktúrát a  „Global Best Trips 2020” listájára. Néha azonban elég egyetlen gondolatszikra, hogy belevágjunk valami újba. Én is így tettem. Ismerjétek meg ti is idén az Országos Kéktúrát!

 
 
Forrás: Traveladdict Instagram

 

 

 

Kezdjük a legelején!

Magyarország turistaútjai – több mint 20 ezer km hosszan – különböző féle jelzésekkel vannak ellátva. A Kéktúrához természetesen kék jelzés dukál; a fehér-kék-fehér sávos téglalapot kell követni. Ilyen jelzéssel 2650 km-en keresztül találkozhatunk; ezen útvonal követésével körbejárhatjuk az országot: ez az úgynevezett Országos Kékkör, amely piros, sárga és kék szakaszokra bontható fel. Utóbbit, a kék szakaszt nevezzük az Országos Kéktúra útvonalának, amely 1171 km-en keresztül az ország északi tájain, annak nyugati felétől a keleti feléig tart – egész pontosan az Írott-kőtől Hollóházáig. Összesen 152 bélyegzőponttal ellátva 27 szakaszra van felosztva.

Maga a Kéktúra története egészen 1938-ig nyúlik vissza. Ekkor készült el a túraútvonal „prototípusa” dr. Cholnoky Jenő, a Magyar Turista Egyesület akkori elnökének kezdeményezésére, Szent István király halálának 900. évfordulójára. Ezt követően a világháborús zűrzavaros évek nem kedveztek ugyan a turistaút kihasználtságának, de idővel országos, ismert és elismert mozgalommá nőtte ki magát. Mérföldkövet aztán a Másfélmillió lépés Magyarországon címet viselő útifilm jelentett, ugyanis még nagyobb népszerűséget hozott az Országos Kéktúra számára a film főszereplője, Rockenbauer Pál. Ezekben az időkben nagyjából 70-130 fő járta végig az útvonalat évente, majd a rendszerváltás előtti csökkenő számot követően újra dinamikus növekedésnek indult a kéktúrázók száma. 2015-ben már 231-en teljesítették sikerrel a Kéktúrát, 2020-ban pedig 387-en.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közleménye szerint az igazolófüzetek eladásaiból az derült ki, hogy húszezernél is több új túrázó indult el tavaly az Országos Kéktúrán, ami 168 %-os emelkedés az előző év hasonló időszakának adataihoz képest. Hogy miért lehet a tavalyi rekordév a kéktúrázás tekintetében? Nos, ha visszagondolunk 2020-ra, egyáltalán nem csodálkozunk: a bezártságérzet enyhítése érdekében sokszorosára nőtt a kirándulási kedv a lakosság körében.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis miért éri meg 1171 kilométert gyalogolni, hacsak nem szenvedélyünk a túrázás? Ahogy az már a létrehozáskor sem volt titkolt szándék: a Kéktúra célja az, hogy a különféle turisztikai szempontból érdekes tájegységeket egy szép, hosszú sorba fűzze fel, amit végigjárva megismerkedhetünk hazánk természeti értékeivel, növény- és állatvilágával, föld- és vízrajzával, történelmével és lakóival. A lelkes kéktúrázók elmondása alapján az útvonal szépsége abban rejlik, hogy amikor az ember azt hiszi, már minden gyönyörű tájat látott, jön egy még annál is csodálatosabb, csak hogy biztosan elakadjon az ember szava.

 
 
Forrás: turistamagazin.hu

 

Hogyan vágjunk bele?

Ennyi bevezető és történelmi áttekintés után legfőbb ideje rátérni a lényegre: hogyan vágjunk bele? Mindenekelőtt be kell szereznünk az igazolófüzetet; az árában benne van a teljesítésért járó jelvény is. Persze, azt majd csak akkor kapjuk meg, amikor végigjártuk a Kéktúrát és minden szükséges helyen pecsételtünk bele.

Fontos az is, hogy eloszlassuk a leggyakoribb tévhiteket! Noha Orsi szabadúszó bloggerként kétnaponta útra kelt, hogy kéktúrázhasson, mindannyian tudjuk, hogy egy átlagos ember nem tud ennyire szabadon mozogni. Ez viszont egyáltalán nem akadály: apránként, tetszőleges idő alatt teljesíthető (volt, akinek 37 év kellett hozzá, akadt, akinek 3 év, és olyan is, akinek 45 nap – nem ez a lényeg), sőt, az sem előírás, hogy folytatólagosan járjuk végig az utat – tehát kirándulhatunk egyik hétvégén a Bakonyban, másik hétvégén a Mátrában.

Felmerülhet kérdésként az is, hogy mennyire kell fittnek lennünk, és milyen felszerelésre van szükségünk ahhoz, hogy bele tudjunk vágni. A jó hír az, hogy teljesen átlagos fizikummal, egy jó sportcipővel és kényelmes ruházattal is bátran elindulhatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy végig ennyire könnyű lenne az útvonal – mindenhol vannak emelkedők és lejtők, helyenként nehezebb szakaszokkal is találkozhatunk.

Kezdő túrázóként nagyjából 15 km lehet ideális egy nap alatt, figyelembe véve azt is, hogy gondolnunk kell az odajutásra is, és a szintemelkedések is több időt igényelnek. Később napi 20-25 km-re növelhető a napi teljesítmény. Ekkora szakaszokkal a számítások szerint körülbelül 70 nap alatt teljesíthető a Kéktúra.

 
 
Forrás: turistamagazin.hu

 

 

 

#kéktúra2021

2021-ben más belevágni a Kéktúrába, mint korábban: idén érdemes néhány speciális tanácsot is megfogadnunk. Természetesen betegen ne induljunk útnak – olyan indokkal sem, hogy a friss levegő jót tesz –, és ha lehet, velünk egy háztartásban élőkkel menjünk kirándulni. Amennyiben lehetőség van rá, ne tömegközlekedéssel, hanem autóval közelítsük meg a kiindulópontot, és persze ne próbáljunk meg üzleti útnak álcázva szállást foglalni a helyszínen, amikor épp nem szabadna. A természetben is törekedjünk a másfél méteres távolság tartására a többi túrázótól, és válasszunk hétvégente kevésbé népszerű úti célt, ha lehet. 

Önállóan belevágni persze nem könnyű. A Traveladdict bloggerének köszönhetően viszont idén igazi közösségi élménnyé növi ki magát a kéktúrázás: Orsi amellett, hogy sorra gyűjtötte a pecséteket, arra is ügyelt, hogy minél több hasznos információt, praktikát megosszon a követőivel. Őket bátorítja is arra, hogy hozzá hasonlóan legyenek minél többet a természetben és vágjanak bele az Országos Kéktúrába, majd legjobb élményeik megosztásakor használják vele együtt a #kéktúra2021 hashtaget az Instagramon.

Kardos Laura