Mentorrendszer

A mentorrendszer funkciója, a mentorok feladatai:

  • Alapvetően a nálunk tanuló külföldi hallgatók segítésére jött létre a mentorrendszer.

A segítségnyújtás formái: kapcsolattartás a külföldiekkel, albérletkeresés, a város megismertetése, programok szervezése, tárgyfelvétellel és egyéb tanulmányi üggyel kapcsolatos segítségnyújtás.

  • A mentorrendszer a kar hallgatóiból áll, ők azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak a külföldi hallgatókkal, munkájukat pedig a kari főmentor (Horváth Fanni)  koordinálja.
  • A mentorok fejenként 1, max. 2 mentoráltat választanak a félév elején, akit a fent említett terülketeken segítenek, illetve az ESN ELTE rendezvényein részt vesznek, segítenek a lebonyolításban.

Mentorfelvételi: Ahhoz, hogy mentor lehess, jelentkezned kell a kari főmentornál a mentorfelvételi időszakában, melyre februárban és szeptemberben szokott sor kerülni. Maga a felvétel két részből áll: először is egy önéletrajzot és egy rövid motivációs levelet (kizárólag angol nyelven) kell elektronikus formában elküldened a kari főmentornak az application@esnelte.hu email címre. Ezt követi egy szóbeli elbeszélgetés, ami többnyire idegen nyelven zajlik, majd Te is felteheted kérdéseidet a mentorrendszerrel kapcsolatban.  A mentorfelvételi része ezen felül a mentorképzés is, melynek során amellett, hogy elsajátíthatod a mentorsághoz tartozó legfontosabb információkat és készségeket, a többi mentorral is megismerkedhetsz.

A mentori munka önkéntes, ezért nem jár érte fizetés, azonban bizonyos esetekben a mentorokat jutalmazzunk kiemelkedő mentori tevékenységért. A pontrendszer alapján a főmentor értékeli a mentorok munkáját: a minimális pontszámot nem teljesítő mentorok esetében a főmentor megtagadhatja az igazolás kiadását, azonban megfelelő teljesítés felett természetesen pluszpont jár a mentorságért Erasmusra való jelentkezésnél.

A mentorok számára minden félévben Mentortábort szervezünk, mely tavasszal, áprilisban, illetve ősszel, októberben kerül megrendezésre összegyetemi szinten. Ez egy általában hétvégi rendezvény, melyen a résztvevők bővebb információt kapnak a mentorrendszerről, megismerkednek a rendszer tagjaival, volt mentorok mesélnek tapasztalataikról, mindezt előadások és egyéb szórakoztató programok mellett.

A mentorok felvételéért, illetve a velük való kapcsolatért a kari főmentor (Paróczai Anett) a felelős. A külföldi hallgatók az ő munkája révén jutnak mentorhoz, illetve ő informálja a mentorokat minden fontos tudnivalóról, továbbá koordinálja a külföldieket érintő rendezvényeket is.

Az egyetemi főmentor, illetve az ESN ELTE elnöke (Karácson Zita) feladata, hogy a kari mentorkoordinátorokkal karöltve programokat szervezzen kari, egyetemi vagy akár országos szinten is a külföldi hallgatóknak.

Programok: Az ESN ELTE (Erasmus Student Network, nemzetközi nonprofit szervezet, mely 37 ország 430 egyetemén működik) szervezésében heti 3-4 program kerül megrendezésre: vannak állandó jellegű, rendszeresen meghirdetett programok (pl. filmklub, pub quiz), egyszeri események (pl. lasertag, hajókirándulás), nagyszabású bulik és rendezvények (pl. Welcome Party, Party bus) és utazások is (Krakkó, Bécs, Debrecen).

Bármilyen kérdés esetén keress minket nyugodtan a ppk@esnelte.hu e-mail címen.

Mentor Követelményrendszer