Sport, mozgás, egészség

Mind hallottuk már elégszer, hogy a mozgás elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott élethez… Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban!

Ebben az évben is megrendezésre került az ELTE Sport7, melynek során a hallgatók ingyenesen kipróbálhatták a BEAC-ban űzhető összes sportágat.

A szeptember 14-ei héten a BEAC területe megtelt lelkes, sportolni vágyó fiatallal, akik szívesen kipróbáltak tetszésüknek megfelelően néhányat a mintegy negyven sportágból. A felhozatal igen színes volt, hiszen többek között a spinningen, jógán, zumbán, latin táncon, floorballon is részt vehettek a diákok. Jó volt látni, hogy ez a program ennyi személyt megmozgatott: mindenhol pattogtak a labdák, nyüzsögtek az emberek, vagy éppen koncentrálva próbáltak elsajátítani egy-egy bonyolultabb mozdulatsort. Az oktatók nagyon segítőkészek és türelmesek voltak, látszott, hogy profik és élvezettel végzik a munkájukat, talán ez az egyik legnagyobb ösztönzés a sportra.

A programok helyszíne természetesen főleg a BEAC volt, de néhány sportágat a Mérnök utcában vagy a Vízisporttelepen próbálhattak ki az érdeklődők.

A résztvevők az élményeken kívül nyereményeket is szerezhetnek (október 1-ig), amely egy MTB kerékpár, Nike utalvány, ELTE-s ajándékcsomag és BEAC-os termék is lehet.

Szeptemberben sor került az ELTE Inkluzív Sportnapra is, amely jó alkalom volt az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának ünneplésére. A résztvevők kipróbálhatták a kerekes székes kosárlabdát, a csörgőlabdát és az ülőröplabdát is, így szerezve tapasztalatot a mozgásukban korlátozott személyek világáról, amely nagy elismerést váltott ki belőlük, hiszen még a legjobb sportemberek is izomlázat kaptak egy jó kis kerekes székes kosárlabda menet után.

Hogy még színesebben induljon a félév a sportok terén, szeptember 20.-án tartották meg az Idus 2018-Budapesti Egyetemi Sportfesztivált, amelyet ebben az évben főként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezett.  A rendezvény szomorú pillanatokkal indult: a nemzet sportolója, a nemrégiben elhunyt Kulcsár Győző előtt tisztelegtek egy perces néma csenddel a jelenlévők, ezt követően Dr. Kiss Ádám, Dr. Réthelyi Miklós és Dr. Szabó Tünde beszédei, bemutatói következtek.

A nap folyamán rengeteg sportágat próbálhattak ki az érdeklődők, ráadásul az is feltalálhatta magát, aki nem a hosszú és fárasztó mozgás híve: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem termeiben többek között Dr. Hevesi Krisztina, Szatmári András és Dr. Edvy László előadását is meg lehetett hallgatni, amelyek az egészségmegőrzésről és a különböző életformákról szóltak, Lantos Mihály pedig beavatta az érdeklődőket a hatékony tanulást segítő módszerek rejtelmeibe, amelyek az egyetemisták számára igen hasznosak lehetnek.

A sportosabb hallgatók az Orczy-parkban sétálgatva nézelődhettek vagy válogathattak a kedvükre való mozgásformák közül: a felhozatalban szerepelt a kalandpark, légpisztoly és íjászat, street-workout pálya, kosárlabda, lábtoll labda is. A vállalkozó szellemű hallgatók a színpad előtti téren közös zumbán és számos alakformáló programon is részt vehettek.

A kimerült, mozgástól kifáradt és megéhezett diákokat a food truck illatai csalogatták, így válogathattak a különböző ínyencségek közül: hamburgerek, lángosok, óriáspalacsinták is kaphatóak voltak a parkban.

Még az időjárás is kedvezett a sportprogramoknak: a nyár feelingjét idézte vissza a meleg levegő és a napsütés. A sport felfrissítette a diákokat, a változatos programok barátságokat alakítottak ki és erősítettek meg, az összes résztvevő sok szép emlékkel gazdagodott, akiknek pedig megtetszettek bizonyos sportágak, továbbra is lehetőségük van űzni őket.

Ezek után az élmények után mindenki bátran vághat neki a tanév során szembejövő kihívásoknak, és tudni fogja, hogyan vezesse le a feszültséget.

Zách Boglárka

Fotók: Budapesti Egyetemi Sportfesztivál, BEAC