Félévösszegző

Ahogy mondani szokták: Gyorsan telik az idő, ha jól mulatsz.

Bár csak nemrég kezdtük meg a tárgyfelvétellel való bíbelődést, rá kell eszmélnünk, hogy ez a félév is lassan véget ér. Ez a néhány hónap egy szempillantás alatt eltelt, és rengeteg programlehetőség várta az érdeklődő hallgatókat a PPK pezsgő hétköznapjain is. Most egy időutazásra szeretnélek Titeket meginvitálni, amely végigkalauzol Benneteket az elmúlt hónapok eseményeinek egy részén.

A félév első hetei a gólyáknak a beilleszkedéssel telt, a gólyatábor után a gólyahét számtalan lehetőséget biztosított az ismerkedésre, és a kar ritmusának felvételére. Az új hallgatók többek között a PPQ-n, városismereti túrán, a HHH-n és a Margitszigeten zajló Chill napon is részt vehettek. A programsorozatot a kari buli zárta, ahol biztosított volt a jó hangulat.

A sorozatot a Sport7 és az Idus 2018-Budapesti Egyetemi Sportfesztivál követte, ahol számtalan sportágban kipróbálhatták magukat a hallgatók.

Szeptember végén zajlott a Kutatók Éjszakája, ahol többek között tanulásmódszertani workshopok, pályaorientációs konzultációk és munkahelyi helyzetgyakorlatok várták az érdeklődőket, emellett számos előadáson gyarapíthatták tudásukat az eseményen részt vevők: A külföldön tanulás aspektusairól (Nguyen Luu Lan Anh), a hipnóziskutatásról (Bányai Éva), az énhatékonyság növeléséről, valamint az ízpreferenciákról, ízaverziókról és ételfóbiákról szóló ismertetőkre (Forgács Attila) is be lehetett ülni.

Október elején került megrendezésre a PPK Zenés est a Hunnia Bisztróban, ahol sok PPK-s tehetség megmutatta tudását a közönségnek.

Október 8-án volt a PPK PubQuiz sorozatának első fordulója, amelyen a hallgatóknak érdekes kvízkérdésekre kellett válaszolniuk változatos témákhoz kapcsolódóan, de a feladatok között voltak szójátékok és zenefelismerés is. A PubQuiz nem csak egyszeri megmérettetés, minden hónap első hétfőjén kerül megrendezésre, és amelyik csapat részt vesz az összes alkalmon és a legtöbb pontot szerzi, nem csak a csatát, de a háborút is megnyerheti!

Október 11-én pedig a PPK White Party kínált remek lehetőséget a szórakozásra, UV fények, kedvelt zeneszámok és a legjobb társaság biztosította a nagyszerű hangulatot a Füge Udvarban. Nem csak tánc, hanem beerpong és ping-pong, csocsó is biztosítva voltak a helyszínen.

Október 16-án a Kárpit Café biztosította a helyszínt a PPK TársasEsthez, ahol sok érdekes és izgalmas társasjátékkal játszhattak a résztvevők. Az összecsapásokhoz kellemes aláfestő zene szolgált, az este nagyszerűen telt, mindenki megtalálhatta a neki tetsző játéktípust.

Ezeken a programokon kívül is rengeteg program várta az érdeklődőket, hiszen az Izabella és a Kazinczy utcai épület is kiváló helyszínt biztosít a tudományos előadásokhoz.  SGM előadás: Miért nem igazolják a rendszert a magyarok? (Szabó Zsolt Péter, Kende Anna) Könyvbemutató: Karácsony Sándor és a magyar pszichológia. Mit mond az idegtudomány a szabad akaratról? Többek között ezekről a témákról is hallhattak a résztvevők.

November a gólyabálok hava, hiszen az ELTE karai ebben a hónapban rendezik meg ezt a nagy eseményt. A PPK Gólyabál november elején zajlott. Az eseményt a keringő és az animátorok tánca nyitotta, amely remek hangulatot biztosított. A legszebb ruhákba öltözött hallgatók részt vehettek a gyertyafény keringőben, és karszalag felkötésével megszavazták az idei bál királyát és királynőjét. A zenékről Half Shark & Thomas Rush gondoskodott, és a New Level Empire is remek hangulatról gondoskodott.

November 15-én egy rendkívül nagy esemény zajlott, hiszen az volt a 100 év pszichológia – 15 év PPK napja. Dr. Szalay Péter, Dr. Pléh Csaba, Dr. Szabó Éva, Dr. Oláh Attila és Dr. Demetrovics Zsolt is szerepelt, emellett ezen a napon hirdették ki a PPK Fotó Flow fotópályázat eredményét és nyitották meg a kiállítását.  Van-e titka az innovatív oktatásnak? A kör közepén állva – avagy hogyan segít a sportpszichológia? Sok bába közt? – avagy a pszichológus helye és szerepe a lelki zavarok kezelésében címekkel is hallgathatták a kerekasztal-beszélgetéseket az eseményen résztvevők.

November 28-án a jótékony jóga keretein belül segíthettek a résztvevők a rászorulókon: az órán való részvétel csupán egy kis élelmiszer adományozás feltétele volt. A csomagokat, ételeket a melegedőkbe, hajléktalanszállókra juttatták el.

Mindeközben az animátorok, a mentorok és a delegáltak köre is bővül, hiszen számos hallgató csatlakozott a meghirdetett képzésekre, hogy tagja legyen egy nagyszerű közösségnek és a közéletben is hasznos szerepet tölthessen be, segítséget nyújthasson a többi hallgatónak.

Az ezt követő napon a stresszt kiereszteni vágyó hallgatók bulizhattak egy nagyot a szemeszter ELTEmetőn, melynek helyszíne a Doboz volt + a vizsgaidőszak miatt előre aggódó hallgatók egy Győzd le a vizsgastresszt! című előadásra is beülhettek kora délután a Pszichológiai Intézetbe, ahol különböző légzésgyakorlatokat tanulhattak a fáradtság és a stressz leküzdése érdekében.

Hogy fokozzuk a szemeszter végi események számát, december 4-én volt a Verses est, melynek keretein belül a hallgatók megcsillogtathatták tehetségüket, felolvashatták műveiket a közönségnek.   A mikulás elhozta a TársasEstet és a vizsgajelentkezést a PPK-ra, a Hétkerben játszhattak egy jót a társasjátékok szerelmesei a vizsgák felvétele miatti izgalmak közben.

A félév legutolsó közös kari bulija a Szemeszterzáró NECC, amely ismét hatalmas eseménynek ígérkezett, és a félév remek lezárásának lehetőségét biztosította.

A legnagyobb megmérettetés azonban csak most következik. Mindenkinek sok sikert kívánok a vizsgaidőszakra, a következő félévtől pedig újult erővel vethetitek bele magatokat a programokba!

Zách Boglárka

Források: