FLOW az otthonlétben


Rovat: Kult-Óra

Híres teniszezőknél gyakori, hogy nagy lelkesedéssel és örömmel játszanak, de a pályán kívül rosszkedvűek és ellenségesek. S mi van, ha bezár az összes teniszpálya? A válasz kézenfekvő: akkor mindig rosszkedvűek és ellenségesek. Ez a példa úgy gondolom, jól leírja a mostani időszakunkat. Számos barátommal megvitattuk: feladtuk a mindennapi cselekvéseinket, a sportot, a munkát, kinti hobbijainkat… és egyszerűen unatkozunk, többet alszunk, tétlenkedünk, s akár olyanokká válunk, mint a fenti példa teniszezői. Még mielőtt lefektetnék elméleteket a pozitív pszichológia területéről, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára: 

Megjelölt szerző ábrája, kiegészítve

Az otthonlét alatt nem nehéz belecsúszni a koordinátarendszerben „BOREDOM”-ként, azaz unalomként, unottságként definiált mezőbe. Mégis mi „kell” az unalomhoz? Egyrészt az y tengelyen látható nagyon alacsony kihívás és ehhez az x tengelyen feltüntetett átlagos képességek. Az ábra magáért beszél: ez nem állandó állapot, ha például változtatjuk a kihívás mértékét már izgatottságot élhetünk meg. Ám mégis sokan inkább maradnak ebben az unott hangulatban, esetleg apátiába süllyednek. Ezzel az írással nem akarok életmódtanácsadást folytatni, csupán néhány tényt lefektetek, s ezt mindenki eldöntheti hogyan építi be az „otthonlétébe”.

Ahelyett, hogy megmagyaráznánk karantén alatt, miért vagyunk tehetetlenek és boldogtalanok – kövessük Csíkszentmihályi példáját – keressük inkább azt, hogy mitől érezhetjük magunkat jól a bőrünkben. Csíkszentmihályi Mihály erdélyi származású chicagói pszichológusprofesszor a boldogságot 1960-ban kezdte kutatni, amivel meghaladta a korát, hiszen akkoriban a pszichológiai kutatások mind arra fókuszáltak, hogy mi mindentől tudjuk magunkat rosszul, boldogtalannak, érezni. Csíkszentmihályi kezdetben olyan embereket keresett, akik nagyon sikeresek abban, amit csináltak -orvosok, tudósok sportolók, művészek –  és interjúkat készített velük. Így alkotta meg a „flow” fogalmát. A Flow című könyve szerint:

„A tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy tevékenységünket mindenáron folytatni akarjuk, pusztán magáért”. A boldogság azonban nem csak ezen szakmák és a hírességek privilégiuma. Szentmihályi több ezer alanyt vizsgált, hétköznapi embereket. Megdöbbentő módon azt találta, hogy majdnem ugyanúgy érezte magát a távúszó a La Manche-csatorna átúszása közben, mint ahogy a sakkozó egy mérkőzésen vagy a hegymászó egy meredek szikla megmászása közben. A vonósnégyest író zeneszerzőtől a bajnoki kosármeccset játszó gettólakó tizenévesekig mind ugyanazt a fontosabb részleteiben megegyező érzést élték át. Tehát ezt a flow „dolgot” alapvetően a következő 7 tény jellemzi:

  1. Megfelelő nehézségű feladat. Sem túl könnyű, sem túl nehéz.
  2. Azonosulás a cselekvéssel. Az ember elmerül cselekedetében, spontánná válik.
  3. Világos célok és folyamatos visszacsatolás.
  4. Tökéletes koncentráció a tevékenységre.
  5. A kontroll feladása, nem törekvés a helyzet uralására.
  6. Az éntudat elvesztése. A feladattal való összefonódás.
  7. Az időérzék ideiglenes elvesztése.

Azaz, ha flowba esnénk, már nagyjából azonosítani tudjuk. De miért jó ez nekünk, ha utána folytatódik az otthoni bezártság?  Ezen vírusos időszak alatt meglehet, hogy a lelki egyensúlyunk kicsit felborult… a flow pontosan a lelki egyensúly felállításához járul hozzá., ha ez egyszer megvan lehet, hogy az otthoni bezártság is új értelmet nyer. Sejthető, hogy az egyes emberek flow-igénye erősen különböző. Egyeseknek elég negyedóra, másoknak több óra szükséges a „balance” kialakításához. A legfontosabb tehát, hogy személyes igényeinknek megfelelően tudatosan tervezhessük meg a flow-szükségletünk kielégítését. S mi sem alkalmasabb időszak a tervezésre, mint az otthoni szabad óráink.

Ezek után felmerülhet, hogy a sport, a túrázás jelenleg nem elérhető, így mégis hogyan találkozhatnánk a  flow állapotával? Ezen problémák engem is érintenek, hiszen az 50 méteres medencét sehogy sem tudom a fürdőkádunkkal helyettesíteni. Ezért gyűjtöttem néhány tevékenységet, mely otthon is kivitelezhető, s talán segítségükkel olyan élvezetes élménybe csöppenünk, melyekről eddig nem is feltételeztük volna, hogy boldogságforrásunk lehet.

Forrás: Internet

Flow a zenében: Valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már a teljes feloldodást egy olyan tevékenységben, amely a zenével kapcsolatos. Lehet ez zenehallgatás, hangszeren játszás, de egy konkrét tevékenység (pl. edzés, de akár takarítás) is, amit zenével spékelünk meg.

Flow a játékban: Ismerős lehet, hogy videójátékozás közben többen számolnak be arról, hogy elrepül az idő. Ezen kívül ott vannak még a társasjátékok is. Ám tartsuk észben a fenti koordináta-rendszert, azaz a képességeinknek megfelelő nehézségű játék kiválasztása a kulcs.

Flow a fizikai aktivitásban: Jógázni otthon is lehet!  A jógázás során a kontrollált légzés és a csendes környezet remek feltételeket biztosít arra, hogy gondolatainkat a jelenre, az „itt és most”-ra összpontosítsuk. A nyújtást a készségeinkhez tudjuk igazítani, így a jóga elősegíheti a flow állapot elérését.

Flow a távmunkában és a távoktatásban: A „táv” típusú tanulással és munkával talán nem is gondoltuk, de könnyebb lehet a flow állapot elérése. Ekkor ugyanis jobban magunkra vagyunk hagyva, így kifejezetten fontos a világos célok kitűzése – nyilván a képességeink figyelembevételével, valamint magunknak kell szabályoznunk a feladatra való koncentrációnkat is, azaz az önszabályozás fontosabb szerepet kap.  Ha visszatekintünk a fenti 7 jellemzőre, láthatjuk, hogy az előbb említettek mind megtalálhatók közöttük.

Az egész írás tanulsága talán az, hogy ne a flow-élmények hajkurászása és habzsolása legyen a célunk, hanem ezek tudatos tervezése. Ha a tervünk a flow-szükségletünknek megfelelő, lelki-egyensúlyba billenhetünk elkerülve így az ellenséges teniszezők példáját.

P. S.: Csíkszentmihályi Mihály TED videó:  https://www.youtube.com/watch?v=fvg8QabEElA

Papp Ágnes