Simon Gábor a KEK-ről, a BEAC-ról és a PPK-ról

PersPeKtíva / Sport simon gábor

Interjú Simon Gáborral, a BEAC Igazgatójával.

Lement a IX. KEK. Mit gondolsz, hogy sikerült?

Ugye az ideivel most már 9 eseményt kell összehasonlítani, de azt gondolom, hogy ez a legjobbak között van. Idén már 3 sportág volt, hiszen a röplabda is becsatlakozott, ez pedig összesen 66 csapatot jelentett. Én azt gondolom, hogy egy nagyon színvonalas torna volt, egy nagyon jó döntővel, összességében pedig az egész nagyon méltó volt a 9. tornához, és a BEAC 120. emlékévéhez is. Fontos, hogy a sport része mellett a jótékonysági program is jól sikerült. Az ELTE és a BEAC idén egy közös megállapodást írt alá a HÖOK-kal, hogy a felsőoktatási szervezetek közötti együttműködést még magasabb szintre fejlesszük, úgyhogy úgy gondolom, hogy nagyon jó irányba tart a rendezvény.

3 sportág, 66 csapat, több nap, több helyszín, rengeteg munka. Hogy néz ki egy KEK szervezői csapat?

Szerintem ebben volt a legnagyobb előrelépés idén, ugyanis itt most már egy több szintű szervezői csapatról beszélhetünk. Ez már nem egy egyszerű szervezési kérdés, hiszen a helyszíneket, a sportágakat, a különböző feladatokat mind össze kell hangolni. Ezeknek a fő koordinátorai és szervezői a BEAC munkatársai voltak, alattuk pedig a hallgatók, a szakosztályi munkatársak, a szakmai gyakorlatosok illetve az önkéntesek most már közel száz fős létszámban.

Szakmai gyakorlatosok, önkéntesek. Ezen a téren nagyjából milyen a PPK-s arány?

Abszolút felülreprezentálva vannak a PPK-sok. Az idei KEK amúgy is egy kicsit PPK-s esemény lett, hiszen a megnyitó is a Kazinczy utcában volt, emellett gyakorlatilag a fő helyszín, a Bogdánfy út mindig is a PPK-s „hazai pálya”, plusz magában a focicsapatban is elég sok a PPK-s hallgató. Emellett a szervezők közt is voltak animátorok, akik a Kis Bia vezetésével rendkívül keményen dolgoztak. Az elejétől a végéig ott voltak, az esti programokban kísérték a csapatokat, akár az éjszakába nyúlva, de már reggel itt kezdtek. Ha az önkéntesek is ilyen sok energiát fektetnek egy rendezvénybe, az látszani is szokott a végeredményen, ezen pedig most ez érződött, és ezért is sikerült ilyen jól. Köszönet érte a PPK-s Animátori Körnek és az egyéb kari hallgatóknak akik itt voltak!

Míg a „szakgyakosok” ugye mind sportos képzésből jöttek, addig az animátorok közül sokan nem, hiszen voltak pszichósok, pedesek, andrósok egyaránt. Ők, talán ha lehet ezt mondani, a sportszervezés területén kicsit „laikusabbként” hogy láttad, hogy tudtak teljesíteni?

Teljesen jól! Én azt gondolom, hogy itt leginkább nem is szakmai dolgokról van szó. Nyilván aki már látott, szervezett sportrendezvényt az jobban bele tud szállni, de szerintem ide inkább egy jó hozzáállás kell. Gondolok itt arra, hogy az ember keresse azt, hogy hol tud segíteni, elérhető legyen, betartsa azt, amit megbeszéltek, illetve hogy az ember ne csak úgy kicentizze, hogy ha 3-ra kell jönnöm, akkor 3-ra vagyok itt szigorúan. Én azt gondolom, hogy ők is átérezték a KEK hangulatát, és ami a legfontosabb egy ilyen rendezvénynél, hogy már sokan jelezték, hogy jövőre is jönnének, tehát sajátjuknak érezték. A rendezvény sikere az ő sikerük is, az ő jó hangulatuk pedig a rendezvény jó hangulatára is rányomja a bélyegét. Így tud ez sikeres lenni. Közös munkával.

Sokszor elhangzott az a kifejezés, hogy KEK-család. Ez talán kevéssé általános egy átlagos rendezvénynél, inkább KEK specialitás.

Abszolút! A BEAC is egy nagy család, az ELTE egy még nagyobb család és a KEK is egy család, már olyan értelemben is, hogy sok csapat akár már 8-9 éve rendszeresen részt vesz a tornán. Ők már régi ismerősökként üdvözlik egymást, sőt, az alumnira már ténylegesen családosok is jönnek, feleséggel, gyerekkel, tehát a „család” az már így is egy „KEK-családnak” érthető, de én azt gondolom, hogy valahol ez is egy jó indikátora a rendezvény sikerességének.

beac

A felső szintet a szervezésben ugye a BEAC adta. Itt is találhattunk PPK-s hallgatót?

Természetesen! Én ezek közül ki is emelnék most egyet, Miskolczi Tamást, Misu-t, aki gyakorlatilag egy mindenhol bevethető, tipikus problémamegoldó ember volt. Ha be kellett szállni a kerekesszékes rögbibe, akkor oda szállt be és lett a csapat egyik legjobbja, de emellett pakolt, sofőrködött, szállított, tribünt épített, hangtechnikát szerelt, illetve bármi mást megcsinált, amire épp szükség volt. Én azt gondolom, hogy pont ez a sokoldalúság és ez a fajta pozitív szemléletű hozzáállás az, ami abszolút jellemző a PPK-ra. Egyébként a BEAC kollégái között is sokan jelenlegi vagy korábbi sportszervesként, rekisként vagy mesteresként érkezve dolgoznak a klubban, szakosztályos szinten is valamint a sportösztöndíjas szinten is, úgyhogy mondhatjuk, hogy maga a BEAC is egy erős PPK-s arculattal is rendelkezik.

Sporttudományi képzés. Mit gondolsz a karon tanuló sportszervesekről, rekisekről?

Aalapvetően azt gondolom, hogy az alapok azért elég jók. Megfelelő tudást kapnak, az ELTE már önmagában is egy jó hívószó, sporttudományi területen is egyre inkább. A mi sikeres rendezvényeink mögött is, elég sok ELTE rekis, sportszerves hallgató, volt hallgató van. Takács Réka, Sajben Marcell a KEK két főszervezője is a kar hallgatója volt például. Az ő munkájuk is kiemelkedő volt 2018-ban. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nagyon jó kapcsolat van a klub és a PPK ESI között, ami sok sporttal kapcsolatos területen átfog, testneveléstől az egyetemi versenysportig.

Jövőre lesz újra KEK. Lehet róla már tudni valamit?  

A következő ugye a 10. KEK lesz, oda azért szeretnénk valami nagy durranást. Alapvetően ezt az irányt szeretnénk folytatni, akár még több sport bevonásával, illetve még nagyobb létszámmal. Ennek fényében, már most, hogy alighogy lezártuk a 9.-et, már el is kezdtünk készülni rá.

Zárásként van esetleg valami üzeneted a sportszakon tanuló hallgatóknak?

Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat. Ne csak a tantervben kötelezően előírt szakmai gyakorlatot tudják le, hanem keressék mindig az egyéb fejlődési lehetőséget. Saját tapasztalatomat tudom megosztani a Perspektíva olvasóival: én egy teljesen más tudományterületről érkeztem, és úgy csöppentem bele ebbe az egészbe, hogy elkezdtem szervezni egy focicsapatot, majd egy bajnokságot, később rendezvényeket, 2010-ben pedig jött a KEK. Ahogy az ember ennek a világát megkóstolja, úgy egyre többet foglalkozik vele és egyre jobban belekerül, én is egyre lelkesebb lettem. Szerintem ez az, ami nagyon fontos, hogy a jelenlegi gyakorlatokon túl is keresse mindenki a lehetőséget ahol fejlődni tud, kapcsolatokat tud építeni, ismereteket tud szerezni és bele tud kóstolni a sport világába. Onnantól pedig már csak rajta áll, hogy mit hoz ki belőle.

Rónaszéki Rómeó