A világ egyik legkülönlegesebb lovagja: Sir Nils Olav, harmadik ezen a néven

A lovaggá ütés ceremóniája évszázadok óta létezik, és bár a szertartás mikéntje nem egységes, hiszen időben és helyben is változhat, egy valami azonban egészen biztos: ez az egyik legtiszteletreméltóbb kitüntetés, amit valaki kaphat.

Ebben volt része Sir Nils Olavnak, a Norvég Királyi Testőrség ezredesének is 2008-ban, amikor is maga a norvég király ütötte lovaggá. Bár a lovagok között akkora nevek szerepelnek, mint például: Elton John, Paul McCartney, Agatha Christie (lady), Margaret Thatcher (lady) vagy épp Sean Connery, Nils Olav még ezen az igazán prominens listán is képes kitűnni. Hogy mivel? Nos azzal, hogy Sir Nils Olav, harmadik ezen a néven, a norvég királyi testőrség ezredese, valójában egy pingvin. Az Edinburghi Állatkert királypingvinje. De mit keres egy norvég királyi ezredes egy skót állatkertben?

pingvin

A kép forrása

Ennek magyarázata, hogy az állatkert 1913-as nyitásakor, Norvégia egy királypingvint ajándékozott Skóciának, ugyanis két évvel korábban, Roald Amundsen norvég felfedező, a világon elsőként elérte az északi sarkot. 50 év elteltével a Norvég Királyi Testőrség egy skót katonai felvonulásra Edinburghbe érkezett, ahol is az egyik katona, bizonyos Nils Egelien élénk érdeklődéssel fordult az állatkert királypingvin populációja felé. Ez az érdeklődés végül tettekbe ment át, ugyanis 10 évvel később, 1971-ben, egy újabb látogatás során, Nils Egelien örökbefogadta az állatkert egyik pingvinjét, aki később „nevelőatyja” után megkapta a Nils, valamint az akkori norvég király, V. Olav után az Olav nevet. Így született meg Nils Olav, aki onnantól kezdve a Királyi Testőrség hivatalos kabalaállata lett, illetve akit a testület minden látogatása során előléptettek, míg nem végül ezredesi rangra emelkedett.

Sajnos egy szürke folt a történetben, hogy az eredeti Nils Olav, nem sokkal őrmesteri kinevezése után meghalt, így szerepét az akkor kb két éves utódja vette át, Nils Olav, második ezen a néven. 2008-ban azonban minden addiginál komolyabb előrelépést könyvelhetett el az akkor már ezredes, ugyanis V. Harald norvég király személyesen látogatta meg, hogy többszáz ember jelenlétében, teljes katonai ceremónia közepette hivatalosan is lovaggá üsse Nils Olavot, aki akkor már harmadik volt ezen a néven.

Amellett, hogy az állatkert számára is hatalmas presztízzsel bír, hogy egy ilyen prominens élőlényt tudhatnak soraik között, Sir Nils Olav emellett nemcsak a Norvég Királyi Testőrségnek, de a két ország kapcsolatának is az egyik kulcsfigurája. Az ezredes bronzból készült szobra egyébként azóta is megtalálható Edinburghben.

Rónaszéki Rómeó