Félévösszegző 2018/19/2


A második félév is ugyanazzal a lendülettel telt el, ahogyan az előző. A vizsgaidőszak után, a tavaszra várva újult erővel vetettük bele magunkat a PPK mindennapjaiba.

Február elsején sor került a nyílt napra, ahol több mint 1200 középiskolás jelent meg. A hagyományokhoz híven a helyszínen segítő hallgatók zöld almával várták az érdeklődőket, és készségesen válaszoltak minden felmerülő kérdésre. Az eseményen a kar HÖK elnöke, Kreszadló Dóra mellett Fábri György, dékánhelyettes és Papp Lajos, a Tanulmányi Hivatal vezetője is felszólalt.

Zenés Est

A félév alaphangulatának megadásaként még februárban sor került a szemeszternyitó bulira, aminek a szokott módon a Füge adott otthont. A hónap ezen kívül egy Zenés Esttel és a második félévben is induló delegált képzés megkezdésével gazdagodott.

A mások segítése és a jótékonykodás jegyében márciusban is sor került a +1 szendvics akcióra, ami a Budapest Bike maffiával összedolgozva valósult meg. A Kazinczy és Izabella utcai épületek bejáratánál elhelyezett tárolókból az összegyűlt ételeket még aznap eljuttatták a rászorulóknak.

Márciusban zajlott a Felező buli a Bölcsészettudományi és a Társadalomtudományi Karral együttműködve, az alapképzésük felénél járó hallgatók méltóképpen megünnepelhették tanulmányaiknak ezen szakaszát egy nagyszerű parti keretében, amelynek a Remix adott otthont.

Hogy a szakmai programokban se szenvedjünk hiányt, március 18-19-én megrendezére került az Illyés Sándor Emléknapok, amelynek keretein belül elmélyedhettünk a perinatális tudománnyal és affektív pszichológiai kutatásokkal kapcsolatos témákba, amelyeknél hallgatók számoltak be posztereket használva az eredményeikről. Ezen kívül különböző előadásokra és kerekasztal beszélgetésre is be lehetett tekinteni. Illyés Sándor emléke előtt tisztelegve egy beszélgetés keretében elevenítették fel tanítványai és munkatársai a vele kapcsolatos élményeiket, ezen kívül az Illyés Sándor Szakkollégium néhány hallgatója is prezentált az első nap folyamán, valamint Bányai Éva és Horváth Ernő Zoltán is sokat tett hozzá az esemény színvonalához. A második napon Veres-Székely Anna és Dúll Andrea is előadást tartott, a poszterszekció témájaként pedig a környezetpszichológia szolgált. A programsorozat lezárásaként meg lehetett tekinteni Székely Sándor, Gazsi Zoltán, Mérő László előadását, valamint Kekecs Zoltán és Aczél Balázs beszélgetését is.


Pál Feri Atya előadása

Az április a Kari Napok és az OTDK izgalmaival telt. Előbbi április 9-11 között zajlott, és az érdeklődők számtalan, változatos programon vehettek részt. Többek között lehetőség volt betekinteni a BIOM Alapítvány élménypedagógiával kapcsolatos előadására, már végzett PPK-s hallgatókkal való beszélgetés által pedig motivációt lehetett szerezni a tanulmányok folytatásához, és az azzal járó nehézségek leküzdéséhez, míg Pál Feri elkalauzolta a vendégeket a pozitív pszichológia területéhez kapcsolódó olyan témák rejtelmeibe, mint a boldogságkutatás alapigazságai, elégedettség és kapcsolatok összefüggései, a jóllét öt forrása, és nem utolsó sorban a figyelem, megbecsülés, törődés, emberség fontossága. Szintén a programok között szerepelt Varga Katalin Meccéspontok Frida Kahlo művészetében című előadása, valamint Báthory Németh Andrea Business coaching témájú előadása is. A hallgatók ezen kívül jógázhattak is és kviddicsezhettek is a programsorozat keretein belül, a nap zárásaként pedig megtekinthették a Három óriásplakát Ebbing határában című filmdrámát. A harmadik napon pedig a mesterséges intelligenciáról szerezhettek ismereteket az érdeklődők, valamint- a sokszínűségnek kedvezve Kende Anna tartott előadást Hostile and pro-social intergroup relations címmel. A Kari Napok zárásaként egy hatalmas küzdelemben, a Tavaszi beerpong bajnokságba is be lehetett csatlakozni.

Április 24-25-én rendezték meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióját, ami a Humán Tudományi Szekcióval egy időben zajlott, az ELTE Kazinczy utcai épülete mellett a Trefort-kertben is zajlottak az előadások. Karunkról összesen 32 pályamunkát mutattak be, ezek közül 9 első, 5 második és 4 harmadik, valamint 11 különdíjas eredmény született. Utólag is gratulálunk a résztvevőknek!

A félév végén sor került egy újabb Mindenki Segít Napra, és egy Több lett? Maradhat! nevű eseményre is, amelyeknek szintén a rászorulóknak való segítségnyújtás volt a célja. Ezzel együtt véget ért az egy évet felölelő animátor képzés, május elején felavatták az új és a veterán animátorokat, május 16-án pedig egy szemeszterzáró buli jegyében is búcsút mondhattak a hallgatók a 2018/19-es tanévnek.

Animátor avatás

Mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot, és kellemes nyári pihenést kívánok!:)

Készítette: Zách Boglárka
Források:
PPK HÖK
OTDK 2019
Képek: mediagroup